Погоджуватися на важку щоденну працю українців змушує багато різних причин, і приводів для радості тут справді мало. Вони не проти навіть влаштуватися на зарплату, за яку поляки ніколи в житті не захочуть і пальцем поворухнути


Масова втеча українців: основні причини


Найперша в рейтингу – досі лишається робота на будівництві. Їдуть туди через складнощі у самореалізації і неможливості знайти щось за фахом удома. Приміром, Сергій із Миколаївщини також зводить будинки у Польщі.

Вперше приїхав до сусідньої країни у 2014-му, бо на Батьківщині його життя зайшло в глухий кут.
Трохи "обжився" і зрозумів: зможе отримувати більше, ніж в Україні і вирішив додому взагалі не повертатися. Таких, як він, на жаль, дуже багато:

Популярні новини зараз
Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

"Я не знайшов себе, тобто не міг далі розвиватися в Україні. Один день праці тут - це проїзний на місяць. В Україні, щоб цілий місяць вільно пересуватись містом, ніде не заробиш. Спробую залишитися тут якомога довше", - пояснив Сергій.


Але не тільки фізичною працею заробляють українці. Юлія зі столиці – візажист, більше 7 років, тому свою справу знає на відмінно, працювала із відомими фотографами, телевізійними проектами та українськими зірками. Вона заробила собі ім'я в Україні, проте зараз теж думає про еміграцію в Берлін:

"За цей обсяг роботи, який роблю тут, я можу отримувати набагато більше грошей в валюті, а не в гривні. В Україні працювала з хлопцями з Німеччини, з Америки, з Франції, тому вже є якийсь досвід".


Часто відправляються за кордон і просто тому, що там оселилися діти. Вони можуть отримати шанс після програми обміну студентами – такі дуже популярні у Варшаві. Якщо добре себе зарекомендувати, з часом можна влаштуватися на престижну вакансію.


За даними Київського міжнародного інституту соціології, від 12 до 17 відсотків українців серйозно налаштовані залишити країну. До кінця року планують виїхати приблизно 6-7 відсотків населення. Емігрують люди з вищою освітою, ті, хто хочуть виїхати на довгострокове проживання, навчатися, знайти роботу.


В перспективі це означає "вимивання" активного працездатного населення. І чи повернеться воно взагалі – невідомо. Поки прогнози для України не втішні. В ООН припускають, що до 2050-го року населення зменшиться вже до 36 мільйонів. До 2100-го ця цифра знизиться до 25-27 мільйонів.


Дивіться: чому українці масово виїжджають за кордон?


Нагадаємо, українці знайшли альтернативу Польщі.
Як повідомляв Знай.ua, у НБУ порахували, яку суму за рік переслали з Польщі українці.
Також Знай.ua писав, названо кількість українців, котрі виїхали на роботу за кордон.