Наша країна може похвалитися чудовою природою, зокрема унікальними деревами, як старі, як світ. Деякі з них пам’ятають навіть часи Київської Русі й козаччини.

Знайомтеся, це десять відомих найстаріших дерев України:

1. Липа Богдана Хмельницького

Визнана найстарішою липою в Україні. Цій "бабусі" понад 600 років. Знайти її можна на Львівщині, коло траси Сасів – Колтів. За народними переказами, під цим деревом у 1648 році відпочивав сам гетьман Богдан Хмельницький.

2. Три дуби Тараса Шевченка

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Деревам вже понад 1000 років, ростуть вони у селі Будище. Як розповідають місцеві мешканці, у дуплі тисячолітнього дуба малий Шевченко колись ховав свої малюнки.

3. Запорізький дуб

Цьому красеню налічують сім сотень років років. Росте у Запоріжжі, біля притоки річки Верхня Хортиця. Висота величного дерева – 36 м.

4. Маслина Геродота

А це дерево не лише в Україні найстаріше. Маслині вже 2000 років. Знайти її можна в Нікітському ботанічному саду в місті Ялта. Деяким іншим представникам цього виду в європі навіть більше років.

5. Княжа яблуня

Цій поважній дамі 250 років. У народі називають "танцюючим" деревом, бо навколо яблуні росте ще 10 старих стовбурів, які, ніби, в танку, зібралися навколо головної красуні.

6. Дуб Чемпіон

Цьому дідові вже 1300 років. Це найстаріший дуб нашої країни. Напевно, і наймогутніший. Шукати унікальне дерево слід у селі Стужиця в Закарпатській області.

7. Каштан Петра Могили

Найстаріший каштан росте в столиці. За легендою, його посадив сам митрополит Могила.

8. Суничник Єни

Найстаріший український суничник росте на горі Ай-Нікола на етериторії Кримського півострова. Дереву вже понад 1300 років. Його висота сягає десяти метрів.


9. Дуб Максима Залізняка


Розкішне височезне дерево росте у селі Буда на Черкащині. Дубові налічують 1100 років. Названий на честь народного месника Максима Залізняка. Під кроною дерева Залізняк збирав своїх гайдамак на наради.


10. Золота липа

Зростає поблизу дороги в місті Бучачі Тернопільської області. Липі 600 років. Кажуть, що під нею у XVII столітті було підписано мирний договір Польщі з Туреччиною.


Отака багата на дива наша ненька-Україна. Обов’язково відвідайте ці видатні місця під час своїх подорожей по рідній землі та самі переконайтеся в красі цих природних скарбів.