Іноді трапляється, що під час тренування, наради або побачення раптом відчуваєш, що протекло трохи сечі. Вкрай незручно ... але. Якщо вам це знайомо вже, або станеться колись у майбутньому, знайте - ви не одна. Ця інтимна проблема хвилює багатьох жінок, але дуже мало хто наважується про неї говорити. Чому вона виникає і як від неї позбутися, розповів Олександр Попков, хірург-гінеколог, керівник напрямку оперативної гінекології ММ «Добробут».

Як часто зустрічається цей діагноз?

Стресове нетримання сечі зустрічається у кожної шостої жінки. Але не всі готові розповісти про це лікарю. Більшість жінок соромиться поділитися, деякі думають, що з ними щось не так. «Раптом, це тільки зі мною?» - потайки думає жінка і звісно сильно переймається цим. Олександр Попков заспокоює пояснивши, що стресове нетримання сечі стається через особливості будови жіночої статевої системи.

І потрібно правильно розуміти значення слова «стрес», в даному випадку - це підвищене навантаження, що провокує цей синдром. Причому воно буває різним. Комусь досить кашлянути, з іншими це стається під час заняття спортом або за домашнім прибиранням.
«Стресове нетримання сечі - не хвороба. Але цей стан потрібно лікувати, інакше проблема буде прогресувати».

Популярні новини зараз
Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф В Україні з’явився новий вид пенсій: отримати може кожен, але доведеться поділитись Фанати засудили Могилевську за заохочення доньки: "Не зробили висновків..." Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще

На жаль, знову конфуз ... чому про це потрібно говорити?

Скарги пацієнток на прийомі бувають дуже різними: «Пчихнула під час зустрічі і відчула, що не втримала сечу», «Я займалася фітнесом, і у мене трапилася така проблема», «Скочила на підніжку автобуса, і стався конфуз...».

«З часом ситуація може погіршуватися. Тобто пацієнтки помічають, що такі випадки трапляються все частіше і частіше, - пояснює гінеколог Олександр Попков. - І тому навіть невелике навантаження призводить до невпевненості «а раптом знову?». Це дуже сильно заважає пацієнткам жити, тому що вони не так вільно себе почувають під час занять фітнесом та інших побутових ситуацій. Нерідко, жінки починають себе обмежувати в діях і в соціальних контактах».

«Багато хто не знає, що цю проблему можна вирішити. І коли жінки все ж позбавляються від неї, то розуміють, що починають жити зовсім іншим, вже повноцінним життям».

Причин розвитку недуги багато

Все залежить від віку і від того, народжувала жінка чи ні. Нерідко ця проблема супроводжує жінок після пологів. Адже іноді бувають травматичні пологи, розриви, ушивання. Часом ситуація виникає сама по собі і пов'язана з опущенням тазових органів. Або ж у пацієнтки починається менопауза, тому слизова оболонка вже не так живиться за рахунок гормональної системи і її функція порушується.

«Якщо раз не вийшло утримати сечу - нічого страшного. Але коли це відбувається регулярно, і пацієнтки починають відзначати, що випадки почастішали до 2-3 разів на день, то це вже середній ступінь тяжкості і давно пора до лікаря», - пояснив гінеколог.

Як позбутися від цієї проблеми?

Для кожного віку існують свої способи. Чим молодша жінка, тим раніше починається медикаментозний вплив. Крім того, це може бути гімнастика, яка дозволяє посилити тонус м'язів тазового дна. А також фізіотерапія. Пацієнткам в менопаузі (якщо немає протипоказань) призначають гормональні засоби, щоб поліпшити живлення слизової.

Коли роблять операцію?

Якщо інші методи не ефективні, призначають операцію. Операція по усуненню стресового нетримання сечі в хірургії «Добробут» полягає в установці так званих хірургічних протезів. «Але слово «протез» в даному випадку звучить занадто гучно, - каже Олександр Васильович. - Насправді це невеликі стрічки з’єднані у тоненьку сіточку, яку вживлюють в шар слизової. І сполучна тканина, яка проростає в цю сіточку, формує каркас. Тобто утворюється саме те, чого не вистачає: вона піднімає уретру і таким чином зникає стресове нетримання сечі». Пацієнтка вже на наступний день після операції (тривалістю максимум 40-50 хв) не відчуває жодних проблем з нетриманням.

«Перед операцією у нас в клініці, жінка обов'язково проходить ряд тестів, щоб лікар міг упевнитися - чи дійсно проблема знаходиться не в сечівнику, а у м'язах сечового міхура. Це принципово важливо, тому що в іншому випадку хірургія може бути не ефективною » - підвів підсумок Олександр Попков.

Чим старша жінка, чим частіше зустрічається ця проблема. Але пам'ятайте, що ви не одна. Стресове нетримання сечі можна і потрібно вирішувати. Не варто замовчувати це на прийомі у лікаря гінеколога.

Як писал Знай.ua, вчені виявили гормон, який викликає рак у жінок.

Такой Знай.ua повідомляв, як секс покращує роботу мозку.

Нагадаємо, діабетикам на замітку: більше капусти — менше цукру