Наголошується, що в ньому містилося прохання про перенесення надання автокефалії української церкви з метою, спрямованою на збереження миру.

Лист, підписаний Андрієм Деркачем, Яковом Безбахом, Андрієм Шипка, Василем Горбалем та Григорієм Смитюхою було опубліковано на порталі "Обозреватель".

Народні депутати виступили з пропозицією вивчити питання надання автокефалії української церкви після закінчення виборів президента в 2019 році.

"У Різдво Пресвятої Богородиці, публікуємо лист, спрямований Патріарху Варфоломію 19 вересня (день Михайлового чуда). Пропонуємо зібрати Всеправославну нараду, щоб погоджено з Московським Патріархатом розробити єдино вірний підхід: в поданні автокефалії УПЦ, або розміщенням подвір'їв Вселенського Патріархату на території України (до речі, такі вже є), або будь-яке інше спільно прийняте рішення, яке допоможе подолати розкол, всіх влаштує і всіх примирить в ім'я порятунку і на благо православ'я", - зазначають депутати.

Народні обранці наголошують, що необхідно ретельно обдумати це питання і не поспішати з висновком.

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

"Просимо максимально зважити майбутній історичний крок, щоб попередити політичні спекуляції на цю тему", - повідомляється в листі.

Автори вважають, що швидко прийняте рішення про автокефалію турбує велику частину прихильників православної віри в Україні.

"Вони не можуть усвідомити поспішності процесу і засмучуються через відсутність Вашого діалогу з УПЦ, Крім цього, вони чітко бачать греко-католицькі "локомотиви" в центральних органах влади України, що везуть Томос Вашої Святості Україні як "агітаційний лист" до президентських виборів. Не хотілося б, щоб історична ймовірність автокефалії і Ваше світле бажання виявилися забрудненими промовами кандидатів у президенти і використані ними в корисливих цілях", - повідомляють вони.

Слід нагадати, що Вселенський патріархат дав старт процесу імплементації рішення про надання автокефалії Українській помісній православній церкві.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що Білорусь прийняла рішення повторити долю автокефалії в Україні.

До того ж, Знай.UA писав про зустріч екзарха Варфоломія з Петром Порошенко в Києві.

Крім цього, Знай.UA розповідав, що РПЦ перебуває на межі роз'єднання зі світовим православ'ям. У Константинополі проводять служби за об'єднання українського народу в одній церкві.