В Україні незабаром можуть заборонити батькам називати новонароджених рідкісними іменами. Відповідний законопроект (№ 9092 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо права на визначення імені особи") нещодавно зареєстрували у Верховній Раді.


Фахівці аргументують це необхідністю захисту прав дітей, пропонують уточнити та внести корективи в деякі положення, котрі безпосередньо стосуються вибору та реєстрації імені. Тепер, присвоюючи його, батькам слід шукати у довіднику: перевірити, чи взагалі передбачено таке законодавством, ну і звісно здоровим глуздом.

Рідкісні імена дітей
Рідкісні імена дітей


Автори законопроекту висловлюють побоювання, що неправильно обране ім'я може у мабутньому зіграти з дитиною злий жарт – стати приводом для знущань та образ у садочку чи школі. Пропонується передбачити, що дитині не може бути дано: ім’я, що складається з назв неживих предметів, вигаданих персонажів, географічних назв, титулів, хвороб, абревіатур; ім’я, що містить одночасно букви, символи та (або) цифри; ім’я, що містить нецензурну лексику або ображає суспільну мораль.

Рідкісні імена дітей
Рідкісні імена дітей

Популярні новини зараз
Тариф 7,96 грн/куб діятиме не для всіх: кому доведеться платити більше Гороскоп на тиждень з 15 по 21 квітня для всіх знаків Зодіаку: визнання для Овнів, перешкоди Дів та шанси Риб Є чим пишатися: який вигляд має перший український позашляховик, який плутають з іномаркою Київстар раптово змінює тарифи: що стосується всіх абонентів
Показати ще


Також слід визначити, що рішення органів реєстрації актів цивільного стану про відмову у присвоєнні дитині імені з підстав невідповідності вимогам частини другої цієї статті, може бути оскаржене батьками (або одним з батьків) до органу вищого рівня або до суду.


Незвичайні імена дітей в Україні

Рідкісні імена дітей
Рідкісні імена дітей


За даними Міністерства юстиції протягом минулого року тільки у столиці народилося близько 36 тисяч дітей.

Найчастіше новонародженим дівчаткам давали імена - Софія, Злата, Єва, Катерина, Анастасія, Аліса, Анна, Єлизавета, Поліна, Каріна, Вероніка, Мілана, Кіра, Соломія.

Крім того, до рідкісних імен відносяться - Анфіса, Асфея, Айоланта, Квітка-Наталя, Лелея, Лісана, Міланія, Мірабелла, Рафаелла, Радомера, Жва-Федоріка, Юнона, Мелодія, Шантай, Елеонора, Домініка, Емісія, Ліка, Аоіра, Афіна, Віола, Ельза, Глорія.

Рідкісні імена дітей
Рідкісні імена дітей


Хлопчиків найчастіше батьки називали - Артем, Іван, Максим, Марк, Дмитро, Михайло, Олександр, Тимофій, Владислав, Матвій, Ілля, Андрій.

Рідкісні імена дітей
Рідкісні імена дітей


Серед рідкісних імен хлопчиків популярні наступні: Аристотеліс, Всеволод, Емануель, Міхей, Ангел, Орі, Ноель, Трифон, Фаддей, Лукас, Ареф, Роберт, Леон, Дорофей, Арон, Боремір, Адольф, Антип, Ернст, Альваро, Орфес, Оушен, Ноа-Габ, Прохор-Джай. Рідкісними іменами торік були Мирон, Борис, Захар і Всеволод.


Дивіться: Психологи радять бути обережними, називаючи дітей рідкісними іменами


Нагадаємо, у Миколаєві померла дитина, яку поклали у "Вікно життя" при лікарні.
Як повідомляв Знай.ua, вихователька дитсадка приховувала небезпечну хворобу.
Також Знай.ua писав, медики розповіли, як захистити дітей від небезпечних інфекцій.