Арина Шипшиниця

В цей день православні віруючі вшановують пам'ять двох мучениць — Софії та Ірини, які жили в Єгипті в 3 столітті. Вони були страчені за віру в часи імператора Авреліана.

В цей день наші предки збирали і сушили шипшину. У народі вірили, що корисні тільки ті ягоди, які зібрані після свята. Також на Арину спостерігали за журавлями. Якщо вони починали відлітати у теплі краї, то на Покров чекали перших серйозних морозів.

Всесвітній день вегетаріанства

1 жовтня світова спільнота відзначає Всесвітній день вегетаріанства (World Vegetarian Day), заснований Північноамериканським вегетаріанським товариством у 1977 році.

Цей День покликаний підвищити інформованість громадськості про переваги вегетаріанського способу життя, як з боку здоров'я і екології, так і з етичної точки зору.

Популярні новини зараз
Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію
Показати ще

Міжнародний день лікаря

У перший понеділок жовтня у всьому світі відзначають Міжнародний день лікаря (Doctor International’s Day). Ініціаторами створення цього свята виступили ВООЗ та Міжнародна медична гуманітарна організація «Лікарі без кордонів».

Міжнародний день музики

Міжнародний день музики (International Music Day), що відзначається 1 жовтня, було засновано в 1975 році за ініціативою Міжнародної музичної ради. Свято відзначається щорічно в усьому світі великими концертними програмами, за участю найкращих артистів.

Міжнародний день людей похилого віку

14 грудня 1990 року Генеральна Асамблея ООН у своїй резолюції 45/106 постановила вважати 1 жовтня Міжнародним днем людей похилого віку (International Day of Older Persons), з метою залучення уваги громадськості до проблем людей похилого віку.

Всесвітній день архітектури

Традиційно своє професійне свято архітектори у всьому світі збираються на конференції, на яких вони обговорюють умови і результати своєї практичної діяльності.

У 1996 році Міжнародний союз архітекторів, на своїй 20-й Генеральній асамблеї в Барселоні, ухвалив резолюцію про перенесення святкування Всесвітнього дня архітектури на перший понеділок жовтня, який приурочили до Всесвітнього дня Хабітат.

Іменини в цей день

Олексій, Аріадна, Аркадій, Борис, Веніамін, Володимир, Іван, Іларіон, Ірина, Костянтин, Михайло, Петро, Сергій, Софія.