У цей день увесь світ відзначає Всесвітній день вегетаріанства (World Vegetarian Day), що засновано Північноамериканським вегетаріанським суспільством (NAVS) в 1977 році.

Так, це щорічне свято створене для того, щоб підвищити інформованість громадськості про переваги вегетаріанського способу життя, як з боку здоров'я і екології, так і з етичної точки зору.

Всесвітній день вегетаріанства 2018: історія свята

Вважається, що вегетаріанство зародилося в азіатських країнах, і в його основі спочатку лежать релігійні традиції буддизму та індуїзму. В Європі вегетаріанство з'явилося лише на початку 19 століття. В Англії в 1847 році було засновано і перше товариство вегетаріанців, і сьогодні вона є країною, де проживає найбільша кількість прихильників вегетаріанської дієти (близько 6 % від загального населення).

З роками вегетаріанство стало популярним у всьому світі. Найзапекліші його прихильники дотримуються суворої «дієти», відмовляючись вже не тільки від м'яса, але і інших тваринних продуктів. За статистикою, зараз у світі налічується майже мільярд вегетаріанців. Тобто від м'ясоїдства усвідомлено відмовилися приблизно 10-11% жителів планети, вважаючи, що тим самим вони знаходять не тільки здоров'я, але і душевний спокій.

Популярні новини зараз
Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Астролог побачив у травні "лихо" для України Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Всесвітній день вегетаріанства 2018: принципи, плюси і мінуси системи харчування

Класична теорія вегетаріанства передбачає відмову від м'яса живих істот, але зараз існує багато різних течій. Наприклад, сироїдіння, фрукторіанство і лактовегетаріанство. Варто відзначити, що прихильники цієї культури дотримуються строгих принципів вегетаріанства і навіть відмовляються від використання хутра, шкіри тварин, вовни, шовку тощо. Такі люди називають себе веганами.

На думку багатьох лікарів, у даного способу життя є безліч переваг – здорове зниження ваги, зниження ризику ожиріння і кількості холестерину, який надходить в організм з їжею. Однак є й мінуси: будь-яке обмеження споживання м'яса призводить до нестачі життєво важливих амінокислот і мінералів. Все це не лише призводить до погіршення стану кісток, волосся, шкіри, але і до атрофії серцевого м'язу.

Тому медики застерігають від «фанатського» вегетаріанства, коли людина свідомо збіднює свій раціон, практично не компенсуючи дефіцит тваринного білка, амінокислот і вітамінів. Тільки правильно сплановане вегетаріанство не шкодить людині. І вести такий образ життя можливо тільки в зрілому віці. Так само вегетаріанство протипоказане не тільки дітям, а і вагітним жінкам через загрозу викидня, годуючим мамам і вкрай небажане для літніх людей.