Провокації з боку РФ в Азовському морі змусили Україну піти на радикальні кроки і значно посилити заходи безпеки в акваторії та на суші. Втім, російському флоту ніколи не вдасться "вийти сухими з води". Принаймні, у цьому на власному досвіді переконався Олександр Регула, командир легендарного броньованого артилерійського катера "Кременчук".


Україна проти Росії: можливості флоту очима командира


Регула підкреслив, що в Азовському морі великі кораблі можна зустріти рідко – крейсери сюди практично не заходять, тому що глибина посадки всього один метр.

Для нашого флоту зовсім не складне завдання поцілити у ворога, якщо він раптом все ж таки втрутиться на українську територію. Це справа трьох секунд:

Популярні новини зараз
Україна забуде, що таке війна: ясновидець розповів про майбутнє нашої країни та про те, коли закінчаться бойові дії Довідку можна викидати: чоловіків огорошили новим правилом Встановлення інвалідності буде проходити по новому: які документи готувати для МСЕК Можете залишитися без житла: що треба обов’язково перевірити при купівлі квартири "з рук"
Показати ще

ВМС України
ВМС України

"З турками проходили навчання. Якщо вони, умовно кажучи, змогли знищити один катер із шести, то інші п`ять – просто не встигли засікти. Вони нас побачили, тільки коли ми вже почали по них умовно "стріляти", показали – з якого напрямку ми знаходимося. "Мангуст" – це, грубо кажучи, пластмасова іграшка. Він там на нашого прикордонника вистрибував. Якби він на мене вийшов, я би його просто переїхав – і забув би про нього", - пояснив він в коментарі "Укрінформ".

ВМС України
ВМС України


За словами Регули, з великими суднами все значно складніше. Доводиться працювати переважно по берегових цілях, для цього тримають гранатомети.

ВМС України
ВМС України

"Завантажуються також осколково-фугасні снаряди в основний калібр. Можуть два катери ротно-опорний пункт на берегу знищити", - прокоментував командир.

ВМС України
ВМС України

Цікаво, що більшість експертів останнім часом схиляються до однієї версії: слід створити так званий "москітний флот", до складу якого увійдуть невеликі артилерійські катери.Такі, яким свого часу командував Олександр. Сам він не поспішає робити позитивних припущень: такі нововведення можуть обернутися втратами для України, як мінімум два екіпажі в мінуси за перший період.

ВМС України
ВМС України

"Потрібні також ракетні кораблі, щоб за кілька кілометрів можна було працювати. Людський фактор теж десь може зіграти. Знаєте, я пояснюю своїм бійцям, які кажуть – мовляв, от у росіян є такі ракети, інші, великокаліберні. Я їм пояснюю: повірте, там теж сидить така сама людина. Вона ще й, певно, там спить, на пульті куняє. І нічого не бачить. Людський фактор може зіграти – як у мене, так і у них", - запевняє командир.

Кораблі ВМС України
Кораблі ВМС України

Коли його екіпаж виконав гімн України під час підняття російського триколору на палубі, це не залишилося непоміченим. Завдяки цьому Регула та його команда прославилися на весь світ. Він стверджує: все було спонтанно, ніхто нічого не планував, і не приховує – жоден не відступився від своїх принципів і зараз.


Дивіться: Артилерійські бронекатери "Лубни" і "Кременчук" вийшли на службу в акваторії Бердянського порту


Нагадаємо, Україна запроваджує додаткові заходи безпеки в Азовському морі.
Як повідомляв Знай.ua, флот США готується до блокади Росії.
Також Знай.ua писав, путінська провокація в Азовському морі потрапила на відео.