З понеділка, 1 жовтня, в Україні почали діяти оновлені будівельні норми з проектування житлових будинків. Тепер офіційно дозволено склити балкони та лоджії, що знаходяться від 4 поверху і вище під час проектування нових або реконструкції старих житлових приміщень.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав Лев Парцхаладзе - заступник глави Міністерства регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ.

"Сподіваюся, що ми позбавимось ще однієї радянської звички - самовільно склити балкони. І це унормує ситуацію з естетичним виглядом наших будівель", - повідомив заступник міністра.

Він зазначив також, що старі норми дозволяли склити балкони тільки на 1-3 поверхах, власне, саме тому багато українців робили це своїми руками.

Популярні новини зараз
Медична помилка перетворила життя українки на пекло: "Те, що ви вижили – це феномен" Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет" Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку
Показати ще

Тепер же балкони та лоджії, мінімальна ширина яких становить 1,2 метра, офіційно дозволяє засклити. Разом з тим зазначається, що площа скління повинна займати не менше половини від площі зовнішніх стін, а вікна повинні бути завширшки не менше 1,2 м, відкриваючись при цьому всередину.

"Такі вимоги необхідні, щоб підвищити безпеку людей у разі можливих надзвичайних ситуацій", - пише Парцхаладзе.

Крім цього, з новими нормами тепер не обов'язково проектувати поріг або сходи при вході до житлового будинку, отже влаштовувати позначку підлоги приміщення на рівні позначки тротуарної можна, якщо покриття тверде і передбачені заходи водовідведення. Також в Україні дозволили розміщувати підприємства громадського харчування (місткість не повинна перевищувати 250 посадкових місць), якщо вони вбудовані в житло і мають відокремлену територію, а також вхід ззовні.

Нагадаємо, що в українському уряді спробували пояснити, чи є у пенсіонерів, які працюють під час заслуженого відпочинку, право на субсидії на основі їх пенсії і зарплати.

Як повідомляв раніше портал "Знай.ua", газ для населення в Україні вже найближчим часом може подорожчати у зв’язку з вимогами, які Міжнародний валютний фонд поставив перед української владою перед наданням чергового траншу допомоги.

Також портал "Знай.ua" повідомляв про те, що стала відома статистика реальних зарплат в Україні.