Газ для населення в Україні вже найближчим часом може подорожчати у зв’язку з вимогами МВФ, які міжнародний фонд поставив перед української владою перед наданням чергового траншу допомоги.

Про це повідомляє "Хвиля".

Наразі вже відомо, що зростання ціни на газ буде відбуватися в два етапи, і вже до весни наступного року вона досягне ринкового показника 13-14 тис. грн за тисячу кубометрів.

У свою чергу експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук розповів, що подібні зміни ціни на газ відразу ж відіб'ються на кількості отримувачів субсидії та як наслідок до додаткових виплат з державного бюджету.

Популярні новини зараз
Київстар піднімає тарифи на 100%: чим це аргументують Українці отримуватимуть європейську пенсію: що про це відомо Пенсіонерам доплатять по 940 гривень, але є умови: хто отримає непогану надбавку У кожного будинку буде свій котел? В Україні готуються до різкого підвищення тарифів на тепло
Показати ще

"За два тижні до початку формального опалювального сезону ціна на газ не визначена. Підвищать її чи ні? Швидше за все, на жаль, підвищення має відбутися, оскільки є зобов’язання перед Міжнародним валютним фондом", — вважає він.

Крім того він розповів про календарні рамки можливого збільшення відпускної ціни на газ. Так, за словами Корольчука перший етап підвищення наступить вже у жовтні-листопаді, а другий припаде на квітень 2019 року.

"Швидше за все, ми побачимо два етапи підвищення. У жовтні-листопаді буде підвищення десь до 8,5-9 тис. грн. На квітень 2019 року другий етап підвищення — до ринкового рівня 13-14 тис. грн", — заявив Корольчук.

Експерт також зазначив, що в підвищення тарифів після опалювального сезону, в квітні-травні 2019 року, буде "політично дуже складним", оскільки рішення ухвалюватимуть після президентських виборів.

Зазначимо, що сьогодні ціна газу для населення з урахуванням податку на додану вартість і зборів, що включають транспортування, становить 6,9 тис. грн за тисячу кубометрів.

Разом з тим варто відзначити, що обігрів своїх будинків цієї зими влетить українцям у копієчку. Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження (Держенергоефективності) має оприлюднити розраховані середньозважені тарифи на тепло, вироблені з використанням газу для потреб населення та бюджетних установ.

Згідно зі статтею 20 Закону "Про теплопостачання" оприлюднити повинні і тарифи на транспортування та постачання теплової енергії.

Вже з огляду на ці розрахунки, органи місцевого самоврядування можуть встановлювати підприємствам тарифи на теплову енергію з відновлюваних джерел на рівні 90 % від оприлюднених середньозважених тарифів.

Гройсман готує підвищення ціни на газ

Нагадаємо, стало відомо, коли киянам повернуть гарячу воду.

Як повідомляв "Знай.ua", українцям підсунули подвійні страждання перед початком опалювального сезону.

Також "Знай.ua" писав, що українці придумали лічильник, який поверне світло та збереже бюджет.