Нова схема постачання газу, запропонована НАК "Нафтогаз України" для потреб населення та тепловиків, щороку потребуватиме не менше 140 млрд дотацій з державного бюджету, пише Gazeta.ua.

Комерційний директор "Нафтогазу" Юрій Вітренко презентував на прес-конференції 26 вересня нову схему постачання газу.

За задумом менеджерів НАК "Нафтогаз України", постачання газу для потреб населення відбуватиметься через нову компанію "Нафтогаз Трейдинг". Вона буде викупати весь газ "Укргазвидобування" та імпортний газ, який "Нафтогаз України" імпортує через свій швейцарський офшор. Причому "Нафтогаз Трейдинг" викуплятиме цей газ за ринковою ціною – Дюссельдорф плюс. Зараз європейський газ з доставкою в Україну коштує 480 доларів. А потім ця компанія продаватиме газ, куплений за ринковими цінами, іншим дочкам НАКу.

Для цього створені дві компанії - ТОВ "Газопостачальна компанія "Нафтогаз України" та ТОВ "Газопостачальна компанія "Нафтогаз Тепло". Вони, за словами Вітренка, мають продавати газ населенню та тепловикам вже за цінами, які визначені урядом – тобто за цінами ПСО. Тож, збитки через різницю між ринковою ціною газу і ціною соціальною будуть концентруватися тепер не на "Нафтогазі", а на новостворених дочірніх компаніях.

Газовий експерт Юрій Корольчук вважає, що при такій схемі державний бюджет буде вимушений компенсувати ці збитки, а розмір компенсації за такої схеми може досягати 140 млрд грн на рік.

Популярні новини зараз
3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили" Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Так, населення в минулому році спожило 11,2 млрд куб. м газу, та 4,6 млрд куб. м було використано підприємствами ТКЕ за пільговими цінами (ПСО). Цей обсяг газу - 16,8 млрд куб м за ціною на хабі в Дюссельдорфі коштує близько 160 млрд грн.

"Але за цінами ПСО, встановленими урядом, такий обсяг газу коштуватиме лише 84 млрд грн. Причому не вся ця сума за газ і тепло сплачується споживачами, є ще субсидії – в минулому році обсяг субсидій складав 64 млрд грн. Якщо додати до субсидій ще 76 млрд грн різниці в ціні між хабом і ПСО, то виходить, що державний бюджет буде сплачувати "Нафтогазу України" 140 млрд грн щорічно", - зазначив Корольчук.

Цікаво, що всі перелічені в цій схемі нові компанії, є 100%-ми дочірніми підприємствами ДК "Газ України", яка вже давно збанкрутіла і давно знаходиться в стані припинення діяльності. Це значить, що вона не має проходити регулярний фінансовий аудит, публікувати звітність і проводити прозорі закупівлі товарів та послуг.