Інші назви свята:

  • «Кондрат»,
  • «Кіндратіїв день»,
  • «Іпат і Кіндрат»,
  • «Іпат»,
  • «Двори».

Історія свята

Кодрат був апостолом з 70-ти, багатьох він наставив на шлях віри. Ще одне досягнення: в 126 році він написав захисну промову для суду, після представив її імператору Адріану і він вже видав указ, за яким не можна було судити людину без доказів. Загинув Кодрат від голоду в ув'язненні, після того, як його побив натовп язичників. Іпатій захищав знищувані ікони разом з пресвітером Андрієм. Їх обох стратили, після того, як вони не захотіли відмовлятися від своїх переконань щодо ікон у православ'ї.

Традиції та обряди

На Русі це був день землеробства і родючості, люди вважали, що якщо працювати багато сьогодні, то станеш багатим. З цього дня починалися замолотки. Увечері топили клуні, тепло від багаття через підлогу проходило на верхній поверх до снопів. Через жару колосся сушилося і потім простіше вимолочувалося. Молотильщикам готували на сніданок вівсянку, а ввечері їх годували пирогами і поїли брагою.

Популярні новини зараз
У ТЦК потрібно і жінкам: кому з українок загрожує мобілізація після 18 травня Українцям виплатять матеріальну допомогу: хто отримає гроші і як оформити заявку Гроші на кону: "Ощадбанк" зробив важливе оголошення Старі сковорідки не доведеться викидати: як у домашніх умовах подарувати посуду друге життя
Показати ще

А ще сьогодні святкувалися Двори. Свято так назвали, тому що дівчата весь день приводили двір в порядок. А свахи ходили по селу і заглядали в ворота, щоб знати в кого двір чистіший. Це було свято для дівчат на виданні, а тих, хто вже був посватаний, проводили над ними обряд обмивання.

Після того, як сваха все подивиться, вона входить у двір, оглядає всі кути, щоб все було прибрано і укладено. Після того, як дівчата приберуться, вони виносили прикрашений стрічками зажиночний сніп вівса і обходили з ним двір.

Звичайно снопик був невеликим, з кількох колосків. Але це був символ єдності і врожаю.