В Україні набув чинності закон про введення "єдиного вікна" на митниці.

Про це повідомляє Telegram-канал "Хит Леджер"

Закон спрощує процедури при митному оформленні товарів. Він зобов'язує державні органи, які видали дозвільні документи на митне оформлення, подати їх в електронному вигляді в державну інформаційну систему "Єдине вікно міжнародної торгівлі".

Мова йде про фітосанитарів, ветеринарів, екологів, радиологах та інших контролерів.

Тепер усі документи надходитимуть до "єдиного вікна" в електронному вгляді, і ніхто не може вимагати їх у паперовому від декларантів.

Популярні новини зараз
Орендарі можуть привласнити житло? Що треба знати Війна не закінчиться ні в 2024, ні навіть у 2025: переможниця "Битви екстрасенсів" розповіла про вихід на кордони 1991 року Унітаз буде як новий: секретний лайфхак досвідчених господарок Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Також закон змінив термін "митні органи", які тепер стали органами "доходів та зборів".

На митниці прибрали радіологічний контроль, який зараз здійснюють екологи.

Присутність та перевірка представників екологічної служби можлива за умови виклику митниками, якщо попередня перевірка зафіксувала перевищення радіаційного фону.

Таким чином, на митниці залишаться тільки митники та прикордонники. Вони будуть попередньо оглядати товари. А рішення чекатимуть декларанти протягом двох годин.

У разі виклику експерти повинні прибути негайно і так само за дві години прийняти рішення, пропускати товар, заборонити пропуск або призначити інспектування/взяття проб/додаткову обробку.

Усі рішення щодо товарів повинні вносити в інформаційну систему "єдиного вікна".

При тимчасовому вивезенні з України культурних цінностей потрібно буде надати дозвільні документи.

Також працівникам митиці обіцяють вищі зарплатні. Так, спецпідрозділу Державної фіскальної служби передбачається встановити більш високі зарплати, в розрахунку за станом на 2018 рік: провідному спеціалісту - 35 тис. грн, головному спеціалісту - 38,7 тис. грн, заступнику керівника - 42 тис. грн, керівнику підрозділу - 44 тис. грн.

Нагадаємо, Кабмін дозволив українцям міняти паспорти старого зразка на ID-карти. Крім того, це в обов'язковому порядку слід зробити до закінченння терміну дії "книжечки", який видавали з 1994 року.

Як повідомляв раніше Знай.ua, підвищив голос на дитину - заплати 3400 гривень моральної компенсації.

Також Знай.ua писав, що ще одна європейська країна відкриє двері перед українцями.

Дивіться: Що таке "єдине вікно" та як воно працює