Нова масштабна пожежа сталася на військовому складі: в ніч з понеділка на вівторок 9 жовтня у Чернігівській області неподалік від міста Ічня зайнявся один з найбільших арсеналів Міністерства оборони. Протягом усього ранку щосекунди там було чутно два-три вибухи, трохи згодом інтенсивність знизилася.

Починаючи з 2014 року, це вже четверта масштабна пожежа на складах ЗСУ, а що стосується менших епізодів загоряння - їх безліч. Що, коли и чому горіло за останні чотири роки, давайте згадаємо разом.

26 вересня 2017 року: Калинівка (Вінницька область)

На 48-у арсеналі Збройних сил біля Калинівки зберігалося близько 180 тисяч тонн боєприпасів, зокрема ракети до "Градів", "Смерчів" і "Точок-У", а також танкові снаряди.

Приблизні підрахунки показали, что пожежа знищила близько 32 тис. тонн. Із навколишніх сіл евакуювали кілька десятків мешканців. Декілька людей отримали травми, проте обійшлося без смертей. Тисячі житлових будинків серйозно постраждали того дня, більше десяти вогонь зруйнував повністю.

Популярні новини зараз
Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Серед версій причин пожежі називалася диверсія з боку російських спецслужб (за допомогою безпілотників чи через закладення детонатору на території складів).

У результаті штраф виписали начальнику режимної служби складу за недбалість. Штраф у розмірі 2465 гривень.

"Старший офіцер, будучи військовою службовою особою, в порушення статутних вимог, 26 вересня 2017 року неналежно виконував свої службові обов'язки щодо здійснення контролю за станом пропускного режиму", - заявили представники військової прокуратури.

Як наслідок, працівники приватного підприємства "перемістили заборонені легкозаймисті речовини" безпосередньо до місця зберігання снарядів.

23 березня 2017 року: Балаклія (Харківська область)

На 65-му ракетно-артилерійському складі в Балаклії зберігали 125 000 тонн боєприпасів. У результаті масштабної пожежі одна жінка загинула, ще п'ятеро людей отримали поранення різного ступеня тяжкості. Рятувальники евакуювали тоді більше 65 тисяч мешканців, в районі арсеналу перекрили рух для автотранспорту та поїздів.

Очільник парламентського комітету з оборони Сергій Пашинський заявив тоді, що Україна втратила 1 млрд доларів у збройовому еквіваленті. Згідно з іншим інформаційним джерелом, половину арсеналу в Балаклії складали компоненти знятих з озброєння боєприпасів, які планувалося утилізувати.

Глава Міноборони Степан Полторак відзначив, що основною версією розслідування був "акт тероризму, вчинений диверсійно-розвідувальною групою".

Представники Генеральної прокуратури додали - склад підпалили з використанням російського безпілотника.

"Ми встановили переліт через російсько-український кордон безпілотного літального апарату, який скинув термобаричні заряди, які стали причиною вибуху під Балаклією. Таким чином, це диверсія Російської Федерації, яка нищить нашу військову інфраструктуру", - заявив генпрокурор Юрій Луценко.

У Росії такі звинувачення, зрозуміло, відкинули.

29 жовтня 2015 року: Сватове (Луганська область)

Майже 3,5 тисячі тонн боєприпасів зайнялися і вибухнули у місті Сватове на Луганщині. В результаті катастрофи загинуло 4 людей: 1 цивільний та 3 військовослужбовців. Травми й поранення отримало близько 10 людей.

Через вибухи серйозно пошкодилися 58 житлових кварталів, сотні приватних будинків були напівзруйновані. Евакуювати довелося близько 20 000 людей.

Щодо причин - військові називали постріл із сигнального пістолета, можливі "дії противника" і службову недбалість.

Трохи пізніше очільник Військової прокуратури Анатолій Матіос заявив, що слідство зупинили на останній версії.

За його словами, прокуратура повідомила про підозру в халатності тодішньому в.о. керівника об'єднаних складів ракетно-артилерійського озброєння сектора А.

Нагадаємо, в Чернігівській області недалеко від села Дружба потужні вибухи прогриміли на великих складах, де зберігаються боєприпаси.

Як повідомляв "Знай.uа" в мережі опублікували, що встигли розповісти і показати на даний момент.

Також "Знай.uа" писав, що Військова прокуратра порушила кримінальну справу: основною версією правоохоронці називають недбале ставлення до несення військової служби.