Кабмін затвердив нові умови державної програми Доступне житло. Тепер майбутні власники самі собі обиратимуть житло, однак продати його не можна найближчі три роки.

Що зміниться для українців?

За словами міністра регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ Геннадія Зубка, новий документ дозволяє громадянам придбати житло, за яке держава компенсує 30% вартості. 50% вартості квартири відшкодують учасникам бойових дій на сході і вимушеним переселенцям.

Популярні новини зараз
Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

"Щоб програма Доступне житло була дійсно доступною. Щоб у нас не було придбання квартир 120, 140, 150 квадратних метрів, - пояснив причини змін Зубко. - Тому ми свідомо обмежуємо за кількістю квадратних метрів, які можуть бути придбані, відповідно з кількістю членів сім'ї, яка подала заяву. Ми прибираємо можливість продажу протягом трьох років такого житла. Ми прибрали питання квартирного обліку. Ну ті питання, які стосуються проблеми справедливого розподілу обсягу між регіонами - за кількістю населення, а не за кількістю поданих заяв".

Попередній досвід


Програму Доступне житло відновили у 2017 році. Минулого року освоїли і реалізували 30 млн грн і забезпечили 91 сім'ю житлом. Цього бюджетного року вже виділили 100 мільйонів гривень на реалізацію проекту.

А за 8 місяців 2018 року забезпечили житлом понад 330 сімей.

За станом на кінець минулого тижня 8,5 тисяч громадян зареєструвалися для участі в цій програмі у всіх регіонах України.

Нагадаємо, в Україні прийняли закон, який дозволить окремим категоріям громадян отримати безкоштовне житло. Першочергово право на житло отримали українці, які змущені були переселитися з окуповних територій.

Як раніше повідомляв Знай.ua, попри непідйомні тарифи на комунальні послуги українцям доведеться платити ще й за під'їзди.

Раніше портал Знай.ua писав, що у Києві жінка, під виглядом ріелтора, обманула громадян на 50 тисяч гривень.

Дивіться: З чим зіткнулися переселенці з Донбасу