Днями стало відомо, що крім високої ціни за комунальні послуги українцям доведеться платити ще й за під'їзди.

Так по всім мешканцям будинку пропорційно повинні розкидати плату за обігрів нежитлових приміщень, використання гарячої та холодної води для потреб будинку і утримання мереж. І все це незалежно від наявності квартирних лічильників. Передає Politeka.

Сам механізм розподілу між споживачами обсягу спожитих будинком комунальних послуг прописаний в доопрацьованому проекті наказу Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України "Про затвердження Методики розподілу між споживачами обсягів спожитих в будівлі комунальних послуг". Цей документ повинні прийняти вже до зими.

Власники приміщень, де є вузли обліку або системи індивідуального опалення, сьогодні, наприклад, платять тільки за той обсяг комунальних послуг, який нарахували їх лічильники.

Популярні новини зараз
"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Платити за решту спожитих будинком ресурсів доводиться власникам квартир без лічильників.

Разом з комунальними послугами вони оплачують утримання внутрішньобудинкових систем опалення, гарячого та холодного водопостачання (прибирання території, полив клумб і газонів), опалення місць загального користування та допоміжних приміщень.

У пояснювальній записці до документа сказано, що власники приміщень, не обладнаних вузлами обліку, сплачують за комунальні послуги, обсяг яких не відповідає реальному обсягу споживання.

Завдяки новому наказу розраховують розподілить плату за комунальні послуги будинку між усіма співвласниками незалежно від наявності у них вузлів обліку.

Нова методика, як припускають, повинна знизити комунальні платежі до 10%. Все буде залежати від поверховості конкретного будинку і кількості мешканців у ньому людей.

"Опалення місць загального користування становить від 10% до 20% всього тепла в будинку, яке далі розподіляється пропорційно кількості квартир. Плата розподіляється між співвласниками пропорційно площі їх квартир і нежитлових приміщень - частки власності в багатоквартирному будинку. Обсяг спожитого тепла може зменшитися, коли його точно врахують (поставлять лічильники або прилади обліку і таким чином не доведеться платити за сусіда, у якого додаткова батарея на балконі), і коли будинок термомодернізуется", - розповідає експерт.

Але виходить, що чиновники просто хочуть скинути з себе тягар і змусити українців самостійно зайнятися модернізацією своїх будинків.

Адже без модернізації, можна отримати не зменшену, платіжку, а таку, яка за величиною може переплюнути зимові квитанції за тепло.

Нагадаємо, ціна на газ виявиться найбільшим шоком для українців.

Раніше портал "Знай.ua" повідомляв, українцям пояснили, чому не варто чекати монетизації субсидій.

Також портал "Знай.ua" писав, українцям радять економити на комуналці і встановлювати лічильники, виключно за якими платити за тепло.