Повір'я

За народним повір'ям, у цей день в лісах вирують лісовики. Це був останній день перед зимою, і вони хотіли нагулятися. Тому в ліс намагалися не ходити. Лісовики могли накоїти великої біди: ганяли тварин, щоб ховалися по норам, бродили по лісі, ламали дерева, билися один з одним і свистіли, кричали і реготали моторошно, плескали в долоні, та ще так голосно, що чули їх в сусідніх селах.

Але з першими півнями лісовики провалюються під землю і тягнуть за собою все живе: птахів, звірів, ягоди та гриби, трави і горіхи. У всьому лісі різко стає порожньо. А людину, яка йому попалася, може і під землю поцупити, щоб не нудно зимувати було.

Але лісовики боялися палаючої берези, тому тліючою березовою головешкою або палаючою березовою гілкою можна їх відлякувати. А ще лісовики страшенно бояться домовика.

Популярні новини зараз
Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Дешевше, ніж чашка кави: Vodafone запустив пільговий тариф, але не все так радісно З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники
Показати ще

Деякі вважали, що лісові духи так сильно бісяться, бо їх з землі жене Єрофій, а вони не можуть з цим нічого вдіяти. Тому і намагаються набешкетувати побільше.

День вважався поганим. У цей день й інші злісні духи гуляли по землі, тому намагалися навіть з хати не висовувати носа. Але якщо виходили, то треба було вдягати хрестик і брати образ.

Прикмети на 17 жовтня

  • З Єрофея холоди сильніші.
  • З Єрофея зима шубу одягає.
  • У цей день ходити в ліс не можна було - лісовик все кістки може переламати.
  • Небажані в Єрофєєв день весілля - шлюб недовгим буде.
  • Народжені 17 жовтня відрізняються чесністю, хоча і люблять повеселитися, пожартувати. Носити їм слід берил.