Інші назви свята:

  • «Сергій»,
  • "Сіргій",
  • «Зимі начальник»,
  • «Приморозки».

Історія свята

Сергій Печерський жив в 13-му столітті. Вважається, що його головний подвиг - повністю відректися від своєї волі і віддатися в повний послух настоятеля. Тому його прозвали Слухняним. Сергій Нуромский жив два століття по тому. Він був учнем Радонезького, а отримавши благословення, відправився до Нурми (річка). Тут він молився і жив самотньо. У нього було багато спокус і не раз на нього нападали розбійники, але Сергія всюди оберігала молитва. Коли про його місце проживання дізналися паломники, то почали приходити у нього і незабаром тут створили Нуромску обитель. А мученики Сергій і Вакх при Максиміліані були воєначальниками, але за свою віру прийняли смерть мучеників.

Традиції та обряди

У цей день не сильно дивувалися морозам, тому то вважали, що «Сергій зиму починає". Але якщо дерева ще не скинули все листя, то зима буде не скоро.

З ранку селяни спочатку годували худобу, а вже потім снідали самі. Піч мав розтопити наймолодший член сім'ї. Тоді взимку вдома буде тепло. А так як поки водойми ще не встигли покритися льодом, то потрібно було опустити в них бочки з солоними огірками. Справа в тому, що під водою температура майже скрізь однакова і не опускається нижче +4 градусів. Так огірочки зберігали до весни, і коли продуктів вже було трохи, діставали солоні ласощі.

Популярні новини зараз
У МВС попередили водіїв: для керування авто потрібно пройти спецпроцедуру – інструкція Унітаз буде як новий: секретний лайфхак досвідчених господарок Daewoo Lanos "Next-Gen": нова версія народного автомобіля закохує в себе з першого погляду Змішайте банани зі сметаною і вийде торт, краще за Наполеон: рецепт без випічки
Показати ще

Ще сьогодні була традиція заміжнім жінкам одягати нову хустку на голову, тоді голова не болітиме весь рік. А чоловік повинен був купити дружині цю хустку. Женихам не дозволялося це робити, адже незаміжні дівчата ще не носили хустки.

Раніше Знай.uа повідомляв, що з'явилося важливе уточнення про передачу Андріївської церкви
Нагадуємо, що скоро Хеллоуїн і як раз час підготувати спокусливий костюм.
Також Знай.uа повідомляв, психологи розробили простий тест, який дозволить дізнатися, що ви таіте в своїй підсвідомості