У цей день православна церква вшановує пам'ять двох святих - преподобної Пелагії Антіохійської та преподобного Трифона, архімандрита Вятського (дата за старим стилем – 8 жовтня). Ще це і народне свято, яке називається Трифон та Пелагея.

Трифон та Пелагея 21 жовтня: історія життя святих

Святий Трифон був родом з Архангельської губернії. Коли прийшов час одружуватися, він таємно покинув рідний дім, бо відчував потяг до чернечого життя. У місті Устюг хлопець оселився у місцевого священика і присвятив своє життя молитвам до Господа. Пізніше Трифон переїхав в Писькорську обитель, де був пострижений у ченці. В один день він прокинувся і зрозумів, що тяжко хворий. при смерті йому явився святитель Миколай. Він повністю зцілив його і нагородив своїм дивовижним даром.

Трифон Вятський

Трифон не хотів слави і тому почав шукати усамітнення, оселився біля гирла річки Мулянки, де звернув у християнську віру багато ідолопоклонників. Потім він перебрався на річку Чусову, де збудував монастир. Пізніше поставив Успенський монастир у місті Хлинів. Саме там він і був присвячений в архімандрити.

Пелагія жила в V столітті у великому місті Атіохії. Дівчина славилася своїм розпустою і блудом, так як була неймовірної краси. Одного разу в місті проходив церковний собор, на якому були присутні всі сирійські єпископи. Коли вони знаходилися у дворі храму, поруч з ними пройшла Пелагія, оточена шанувальниками. Всі єпископи відвели очі, і тільки один з них – Нонн дивився на неї пильно. Всю ніч він присвятив благання про порятунок грішної душі блудниці. Вранці Пелагія, не розуміючи, що з нею відбувається, прийшла до храму і була присутня на богослужінні і проповіді.

Популярні новини зараз
Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Пелагія Антіохійська

Молитва справила на неї величезне враження. Дівчина покаялася в гріхах, роздала своє майно та багатства стражденним, одягалася в простий одяг, покинула місто і таємно прийшла до Єрусалиму, де і стала жити в печері на Оливній горі. Провівши залишок життя в мольбах і проповідях, Пелагія стала святою і після смерті піднеслася до Господа на небеса.

Трифон та Пелагея 21 жовтня: традиції свята

Традиційно в цей день наші предки готувалися до швидкої зими і діставали теплий одяг і взуття. Для тих, хто збирався одружуватися або виходити заміж, також готувався новий одяг.

В цей день люди починали опускати в вири бочки з огірками, які засолили їх дружини. Навесні їх діставали, і на селянському столі з'являлися дуже смачні різносілля.