Речник Української православної церкви Київського патріархату та архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій Зоря заявив, що патріарх Російської православної церкви Кирило, до цих пір контролюється російськими спецслужбами.

Про відповідну заяву йдеться на сайті "Главред".

Висловив таку думку Зоря, під час сказав під час онлайн спілкування з вірянами у чаті.

Перед цим у нього запитали, чи вважає він патріарха Кирила справді віруючою людиною, чи працівник КДБ не може по-справжньому вірити в Бога?

Адже відомо, що нинішній патріарх православної церки РФ Кирил у радянські часи співпрацював з Комітетом держбезпеки.

Популярні новини зараз
А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

На це Зоря відповів, що не має сумнівів у тому, що Кирил є віруюючою людиною, проте досить часто він буває засліплений політичними розрахунками і владолюбством.

"Що стосується співпраці з радянськими спецслужбами, КДБ, то слід розуміти, що в СРСР єпископ не міг не співпрацювати з КДБ, бо без дозволу від цієї структури не можна було діяти легально. Проте деякі єпископи йшли на таку співпрацю заради блага церкви, а інші, навпаки, працювали на КДБ, використовуючи своє церковне стаановище", - зазначив речник УПЦ КП.

Також Євстратій Зоря розповів, що людина, яка сама викрила і виявила свою співпрацю з КДБ, не може надалі бути співпрацівником і з усіх ієрархів РПЦ лише один патріарх Філарет неодноразово ясно і прямо розповідав про те, яка була співпраця з КДБ, і в чому насправді вона полягала.

"Патріарх Кирил ніколи не підтверджував та не визнавав того, що він співпрацював з КДБ, це нашовхує на думки, що очільник РП церкви, досі залишається під впливом російських спецслужб", - висловив думку Зоря.

Нагадаємо, раніше патріарх Кирило розповів, хто вбив царя. Патріарх Московський і всієї Русі Кирило заявив, що російський народ несе "колективну провину" за вбивство більшовиками царської сім'ї. Така заява пролунала під час літургії біля Храму-на-Крові в Єкатеринбурзі.

Як повідомляв портал "Знай.uа", стало відомо, як збагачувався патріарх Кирило.

Також "Знай.uа" писав, про те, що колекція патріарха Кирила шокувала соцмережу.