Скоро в Україні курцям доведеться розкошелитися. За пачку цигарок доведеться віддавати від 100 гривень, а за дешеві тютюнові вироби - ще й сплатити податок.

Такі зміни прогнозують через новий план Кабміну про підвищення акцизу. До того, ж такі зміни ухвалюють для того, щоб скоротити кількість курців у країні, в рамках нової програми Всесвітньої організації охорони здоров'я.

Тільки за минулий рік пачка подорожчала на 19%. Однак і це не межа. Щорічно акцизи на сигарети будуть підвищувати на 20%. Причому їх розмір зафіксований у євро, тобто до підвищення самої суми в кінцевих цінниках також закладуть девальвацію гривні.

цигарки

Популярні новини зараз
Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

В Україні ж підвищення цін відбувватиметься за схемою - 20% + інфляція.

Крім того, депутати запропонували ще й ввести "податок" на дешеві цигарки.

Наразі пропозицію Кабміну відхилили, але до питання можуть повернутися.

В Європі середня ціна на пачку - більше 100 грн. До таких цін поступово рухається й Україна. Цього року пачка тютюнових виробів здорожчала в середньому на 2 гривні.

З урахуванням щорічного зростання акцизу на 20%, зростання зарплат, девальвації гривні, вже в наступному році пачка за різними оцінками може вирости в ціні до 36-38 грн.

"Лідером подорожчання є пачка сигарет з фільтром медіум-класу, яка додала в ціні на 20%, або на 5,2 грн", - пояснює експерт

гроші

До кінця року сигарети вітчизняного виробника з фільтром будуть коштувати близько 27-28 грн. Знайти сигарети дешевше буде складно. І вже зараз, згідно з даними "Укртютюн", обсяг споживання скоротився на 23%.

Така тенденція змушує багатьох українців відмовитися від паління, або з зменшити кількість цигарок, скурених за день.

Через п'ять років одна пачка буде коштувати близько 100-102 грн. Так, у 2024-му мінімальний акциз на 1000 сигарет складе 90 євро.

Завзятим курцям доведеться віддавати на шкідливу звичку близько 1,5-2 тис. грн на місяць.

Нагадаємо, експерти розповіли, які продукти українці стали їсти менше.

Як повідомляв раніше Знай.ua, курс долара за останню добу знову зріс в ціні.

Також Знай.ua писав, що депутати знайшли спосіб змусити васників євроблях платити.

Дивіться: Чи варто чекати дешевшого пального