Українців порадували чутками від мобільних операторів - уже зовсім скоро мобільний зв'язок може значно здешевшати.

Календар мобільних операторів
Календар мобільних операторів

Про це пишуть ЗМІ із посиланням на повідомлення Національної комісії регулювання сфери зв'язку та інформатизації.

людина з телефоном
людина з телефоном

У повідомленні йдеться, що в Україні вже з 1 січня 2019 року можуть перерахувати тарифи на мобільний зв'язок. Зараз Національна комісія регулювання сфери зв'язку та інформатизації підготувала рішення про зміни до Розрахункових такс. За задумом контрольного органу, це може зменшити тарифи для простих споживачів.

Популярні новини зараз
Виїзд з України зміниться 18 березня: які нововведення чекають на всіх вже в понеділок Всі дані передадуть до податкової: доведеться заплатити за кожен метр Українцям допоможуть вижити: виплатять по 3600 грн на кожного члена сім'ї Зібрав долари на "чорний день" - отримай штраф: в Україні змінилися правила зберігання валюти
Показати ще

У відомстві впевнені, таке рішення спричинить зниження вартості абонплати для пересічних українців. Наразі документ проходить реєстрацію у Міністерстві юстиції України, але в разі прийняття — набуде чинності вже з січня 2019 року.

Власник телефону
Власник телефону

Експерт у сфері інформатизації Роман Химич не вірить у зменшення вартості тарифів для рядових абонентів. Річ у тім, що такса — лише невелика складова тарифу, яка не може стовітсотково впливати на його ціну.

"Традиційна проблема таких кроків — незрозуміла модель, на яку вони спираються. Є обгрунтована підозра, що її і немає, тому вона діє навмання. Незрозуміло, на чому грунтується їхнє очікування, що зниження вартості одного з елементів дзвінка на 20% викличе зниження тарифу. На сьогодні тариф 50-70 копійок, а якщо на фіксовані мережі — можливо 1,5 гривні. Розрахункові такси тут являють незначну частину ціни", — розповів експерт.

користувач з телефоном
користувач з телефоном

На його думку, наразі на ринку України немає виразних правил і формул, за якими розраховуються тарифи мобільних операторів. При цьому держава час від часу намагається регулювати тарифи великих мобільних операторів через інтерконект.

Буде дешевше?
Думки великих операторів тут трохи розділилися. У lifecell ідею зменшити такси підтримали. На думку компанії, таке рішення допоможе Україні наблизитися до норм Європейського Союзу. Адже в разі зниження такс відбудеться поступове усунення різниці між цінами на дзвінки всередині мережі та на інших операторів.

дівчина з телефоном
дівчина з телефоном

Рішення про інтерконект насамперед вигідне тим операторам, які мають невеликі абонентські бази.

Нагадаємо, користувачі мобільного оператора "Київстар" все частіше скаржаться на якість послуг.

Київстар
Київстар

А нещодавно до цього "чорного списку" невдоволення додалися ще й незаконні побори.


Як повідомляв раніше Знай.ua, один із найбільших мобільних операторів країни "Київстар" слідом за підвищенням тарифів на послуги зв'язку без жодного попередження та пояснень списує з рахунків абонентів чималі суми.

Київстар
Київстар


Також Знай.ua писав про те, що на тимчасово окупованих територіях Донбасу зник мобільний зв'язок від популярного оператора Vodafone.