Зима - це, мабуть, найскладніший сезон не тільки для водіїв, а й для їхніх залізних коней. Тут не потрібно сильно заглиблюватися в деталі, щоб все пояснити - сніг, ожеледь, постійний холод, морози і це далеко не весь перелік того, що загрожує автомобілю взимку. Тому акліматизацію вашого автомобіля краще починати за кілька тижнів, а краще місяць до зими. Це не тільки заспокоїть вас, а й може врятувати від поломок і незапланованих грошових витрат на ремонт.

Тому ми зібрали для вас найважливіші поради, які допоможуть підготувати машину до зими.

Як підготувати машину до зими

В першу чергу ми хочемо сказати, що на машину повинні подивитися професіонали. Можливо ви, звичайно, копаєтеся в ній вже не перший рік і знаєте, як свої 5 пальців, але ТО провести точно не завадить. Тим більше перед зимою. В інших країнах прийнято віддавати машину в ТО перед кожним сезоном, чому ця традиція не прижилася ще у нас - невідомо.

Затори в Києві взимку
Затори в Києві взимку

Технічне обслуговування здатне замінити шиномонтаж, - там можна перевірити ходову, колодки, гальмівні диски і інше. При цьому, в разі необхідності, надається можливість замінити старі колодки та інші витратні матеріали відразу на місці.

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Гума

Це не вигадки підлих маркетологів, а необхідність, яка може врятувати ваше життя. Літня гума відрізняється щільністю, тому при великому морозі вона просто задубіє, а це дуже небезпечно для водія і всіх, хто опиниться поруч з вашою машиною.

А ось зимові шини призначені саме для морозу і снігу. Вони дозволяють впевненіше почувати себе на дорозі, не ковзати і впевнено їхати по льоду і снігу.

Окремо потрібно сказати про протектори зимових шин. При таненні снігу, вони дозволяють вивести з-під коліс більший обсяг води під час зчеплення з дорогою. Тим самим забезпечують кращу стійкість машини на дорозі і відповідно більш високий рівень безпеки.

Розвал сходження

Експерти рекомендують робити його після кожної заміни шин. Це пов'язано з тим, що поки колеса зберігалися, їх форма могла злегка змінитися. А це впливає погано не тільки на зчеплення з дорогою, але і на їх знос.

Підготовка машини до зими
Підготовка машини до зими

Гальма

Ними повинен зайнятися виключно фахівець. Ви можете самостійно перевірити лише всі рідини і переконатися чи підтягнутий трос ручного гальма. А ось колодки і циліндри краще довірити професіоналам.

Ходова

З огляду на якість наших доріг, перед зимою краще виправити все мінімальні дефекти. Адже під покровом снігу можна не помітити ями, а це може привести до дуже серйозного пошкодження. Перш за все необхідно оглянути всі з'єднання - чи немає іржі. Не забудьте уважно зупинитися на гумових втулках і прокладці.

Акумулятор

Його потрібно протестувати на здатність віддавати струм при старті. Експерти кажуть, що акумулятор потрібно міняти кожні три роки, але в Україні мало хто так робить. Взимку ж він дуже швидко сідає, навіть якщо недавно куплений. Тому ми радимо вам купити шнури для прикурювання. Хороші обійдуться вам грн в 400.

Машина взимку
Машина взимку

Електрообладнання

Найголовніше, що потрібно перевірити - це фари. Тут все логічно, адже взимку світловий день набагато коротший, тому ви повинні бути впевнені в тому, що фари вас не підведуть.

Експерти ж кажуть, що з собою завжди потрібно возити кілька лампочок, які можна буде замінити в разі раптової поломки, які взимку бувають дуже часто.

Антифриз

За цим взимку потрібно стежити дуже ретельно. . В мануалі до того чи іншого автомобілю є опис яка саме "незамерзайка" підходить найкраще. Найбільш поширеною вважається антифриз класу G12, саме з таким допуском найбільшу кількість машин.

Омивачі

Лобове скло під час їзди завжди має бути чистим. Взимку тим більше. Варто врахувати, що після літа багато омивачів псуються і втрачають важливі властивості, тому їх рекомендують змінювати з приходом зими. І крім цього намагайтеся завжди мати його з собою, щоб долити в потрібно разі.

Затори в Києві взимку
Затори в Києві взимку

Масло і фільтри

Їх так само бажано помітити, вся справа навіть не в тому, що вони пережили жаркий період, а скоріше в тому, що вони мають властивість псуватися просто від часу. Тому заміна потрібна, щоб ви були повністю впевненими в своєму авто і воно точно вас не підвело.

Склоочисники

Багато хто говорить, що їх потрібно обов'язково замінити перед зимою, але це не зовсім так. Щоб це обійшлося вам в рази дешевше можна замінити лише саму гумку. Купити її можна майже в будь-якому магазині і поставити потім самостійно, або попросити на будь-якому СТО - це не займе багато часу.

Що обов'язково повинно бути взимку в багажнику

Щоб ви були готові до всього, що може трапитися взимку, вам потрібно покласти в багажник кілька речей, які можуть врятувати вас:

дроти для прикурювання;
дві змінні лампочки головного світла;
каністра зимового омивача;
скребок зі щіткою, які допоможуть змітати сніг і очищати дзеркала і скла від льоду;
буксирувальний трос - на випадок якщо машина підсіла і потрібно витягти;
невелика складна лопатка - не завадить навіть влітку на пікніку.

Тепер ви знаєте, як підготувати авто до зими.