Процес прописки і виписки українцям полегшать, але за неправдиву інформацію будуть карати штрафами.

Незабаром в Україні зміняться правила реєстрації місця проживання. У Верховній Раді зареєстрували проект закону № 9218 "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні", який радикально змінює саму суть адресної реєстрації. Про це пише видання "Хвиля".

Автори документу декларують, що мають на меті полегшити українцям процес прописки і виписки з житла. Хоча з іншого боку, нові правила дозволять зібрати побільше даних про громадян.

Сьогодні для того, щоб поставити штамп у паспорті, українцям доводиться збирати купу різних документів, які потім слід віднести до органу реєстрації або районний центр надання адміністративних послуг (ЦНАП). Часто не обходиться без черг і нервів.

Нові ж правила реєстрації позбавлять українців всіх цих неприємностей.
Ключове ноу-хау проекту - розрекламований декларативний принцип. Для того щоб зареєструвати місце проживання необхідно буде лише подати заяву. Для цього достатньо відвідати будь-який орган реєстрації / ЦНАП. Або ще простіше - заповнити папір в електронному вигляді на сайті чи відправити поштою. Перевіряти достовірність даних без вагомої на те причини не стануть. З одного боку, свобода, з іншого – ризик того, що вказана інформація неправдива.

Боротися з цим будуть штрафами, причому, аж ніяк не драконівськими. Вся відповідальність за подачу недостовірних даних ляже на плечі самих заявників. Якщо з'ясується, що людина навмисне вказав неправильну адресу, їй загрожує штраф у розмірі 850-1700 грн. А при повторному порушенні 1700-3400 грн.
Абсолютним нововведенням стане процедура автоматичної реєстрації місця проживання та зняття з місця реєстрації. Так, наприклад, при подачі заяви про реєстрацію народження дитини, батьки в цій же заяві можуть вказати місце проживання новонародженої, а не подавати ще одну, як в чинному законі.

Популярні новини зараз
Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Законопроект не тільки полегшує процедуру реєстрації та зняття з реєстрації для українців та іноземців, які перебувають в Україні на законних підставах. Але і спрощує обмін інформацією між державними органами завдяки запуску єдиного реєстру, до якого будуть підключені локальні бази даних на місцях.
З іншого боку, це дасть можливість владі контролювати зміну місця проживання громадян. За умови, звичайно, що громадяни захочуть "світити" свої адреси, адже ніякого покарання за відсутність прописки проект не передбачає.

Втім, авторів проекту ця обставина не бентежить. За їхніми словами, діюча система обов'язкової прописки набагато гірша. Адже близько третини населення зареєстроване не там, де проживає, а там, де має нерухомість на правах власності. Тому, на їхню думку, ніякої шкоди від декларативного принципу не буде.

Нагадаємо, нова система прописки дозволить здійснити процедуру реєстрації за місцем проживання просто в інтернеті.

Як повідомляв портал "Знай.ua", нові правила прописки можуть залишити українців без основних прав та пільг: під питанням тепер соціальна допомога, субсидія, школа та суд.

Також "Знай.ua" писав, в Україні запроваджують нові правила реєстрації місця проживання.