Ціни на пальне все більше змушують водіїв замислюватися над тим, чи варто взагалі його купувати. Справді, машина стала настільки невигідно, що більшість просто не може собі дозволити її заправити. Тому й шукають альтернативні способи.

Всі перераховувати не будемо, покажемо тільки найпопулярніші з них. Хоча й небезпеки в таких "новаціях" також чимало, погляньте самі:


Пар


Такі машини свого часу користувалися неабияким попитом у Європі. Вони призначалися в основному для перевезення габаритних вантажів, інколи – для розваги забезпечених людей.

Популярні новини зараз
Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку" Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще


Схема дії такого виду альтернативної енергії до межі проста. Після закипання вода поступово перетворюється на пар і спрямовується через заздалегідь підготовлений канал. Вона може обертати турбіну або приводити в рух спеціальний плунжер. В останньому випадку застосовується механізм Вата, який перетворює поступальний рух у прямолінійний.

Електрика


Про переваги цього методу знають всі: палива не треба, вихлоп відсутній, жодної небезпеки займання у салоні, а ціна експлуатації машини знижується до мінімально можливих сум.
Єдиний недолік полягає в необхідності звідкись брати альтернативну енергію.

Для цього використовуються досить великі батареї, які зараз називають єдиною перешкодою до виробництва масових електромобілів. Громіздкі і неефективні свинцеві або нікель-металгідридні акумулятори замінені компактні літій-іонними, подібними тим, що застосовуються в телефонах і ноутбуках.


Газ


Окрім продуктів переробки нафти, існує чимало горючих вуглеводнів, які можуть стати альтернативним видом палива, приміром пропаново-бутанова суміш, яку отримують при виробленні нафтових родовищ.


Основний плюснизька ціна, і можливість швидкого переобладнання мотора. Крім того, вже давно існує інфраструктура, яка сприяє широкому використанню такого альтернативного палива — заправки, спеціалізовані ремонтні майстерні, магазини газового обладнання.


Основні мінуси:


Підвищена вибухонебезпечність;


Серйозне зниження потужності двигуна;


Прискорений знос компонентів двигуна;


Великі витрати на доопрацювання автомобіля;


Чималі розміри балонів.


Спирт


Технологія, як не дивно, прийшла до нас із країн Латинської Америки, де його виготовляють із цукрової тростини, а також деревної біомаси.

Таке паливо має більше октанове число, обходиться дешевше у виробництві і має менше областей застосування, ніж етиловий спирт. Подібні види альтернативного палива вже давно продаються на заправках — метиловий спирт позначають буквою М, а етиловий — Е.

Слід бути уважним з альтернативним спиртовим паливом, оскільки для Е100 і М100 двигун потрібно переобладнати, тоді як для використання Е85 досить коригування кута запалювання.


Дивіться: альтернативне паливо в Україні, досвід Херсонської області


Нагадаємо, стало відомо, на що йдуть українці, аби заправити машину.
Як повідомляв Знай.ua, у Києві незабаром подорожчає проїзд у маршрутках.
Також Знай.ua писав, оприлюднено список актуальних цін на АЗС.