В останній місяць року традиційно збільшується прожитковий мінімум для всіх категорій громадян. А разом з ним – і всі соціальні виплати, прив'язані до цього соцстандарту (пенсії, соціальні надбавки, допомога малозабезпеченим, допомога по безробіттю та ін). Про це пише Хвиля.

виплати
виплати

Прожитковий мінімум для непрацездатних осіб з 1 грудня збільшиться з нинішніх 1435 грн до 1497 грн. Відповідно, мінімальні пенсії з 1 грудня зростуть на 62 грн. Пропорційно зростуть також соціальні надбавки.

Крім того, з 1 січня підвищується розмір мінімальної зарплати. З нинішніх 3723 грн він повинен зрости до 4170 грн. Така цифра закладена в проекті держбюджету. Відповідно, зростуть пенсії у тих, кому пенсія призначається, виходячи з цього показника.

пенсії в Україні
пенсії в Україні

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Для пенсіонерів буде більше грошей у квітні
Показати ще

З 1 березня 2019 року в Україні планується провести індексацію пенсій. Вперше – за новою формулою. За розрахунками уряду, підвищення пенсій торкнеться приблизно 10 млн осіб. На ці цілі в проекті держбюджету закладено 139 млрд грн. Крім того, 27 млрд грн передбачено на виплату підвищених пенсій військовослужбовцям, про що повідомив прем'єр-міністр Володимир Гройсман.

В подальшому індексацію пенсій обіцяють проводити щорічно.

Останній раз індексація пенсій в Україні – так зване "осучаснення" – була проведена 1 жовтня 2017 року. До цього індексації не проводилися з 2007 року. Тепер в уряді обіцяють зробити індексацію щорічною.

Пенсія в Україні
Пенсія в Україні

Соціальні виплати та надбавки також будуть розраховуватися, виходячи з розміру прожиткового мінімуму.

Якщо у людини є понаднормовий стаж, якщо вона живе в гірському населеному пункті, якщо вона інвалід війни I групи і їй крім пенсії покладені і соціальні надбавки, то після підвищення прожиткового мінімуму ці надбавки зростуть.

Нагадаємо, що Мінсоцполітики подарувала українцям надію на нормальну виплату пенсій.

Як повідомляв портал Знай.uа, переселенцям пояснили, чому їм не бачити пенсії.

Також портал Знай.uа писав, що українців звинувачують у махінаціях при отриманні пільг на оплату комуналки.