Більшість наших земляків перед тим, як їхати на заробітки до Польщі, майже не усвідомлюють, що на них чекає. Знають якісь деталі хіба що з розповідей знайомих, або майбутнього роботодавця. Чому ж міграція набуває таких шалених темпів і чи справді жити й працювати там вигідніше? Порівняємо на прикладі цін:


Ціни на продукти і їжу в Польщі


Перше, що впадає в око – їжа тут значно дешевша, а якість зовсім не така низька, як подекуди трапляється у нас. Окремий бонус – реалізатори та продавці нормально володіють українською мовою, тому якщо ви не тямите у польській, не перейматеся, вечеря чи обід вам гарантовані.

Популярні новини зараз
Унітаз буде як новий: секретний лайфхак досвідчених господарок Були гроші і не стало: банкомати ПриватБанку дивують "фокусами" при знятті готівки Змішайте банани зі сметаною і вийде торт, краще за Наполеон: рецепт без випічки Це вже законно: співробітникам ТЦК дозволили робити це під час вручення повістки
Показати ще


У місцевих супермаркетах приємно тішить вартість риби та м'яса – те, що для звичайного українця вже давно стало практично недоступним.

Особливо дешеві тут сосиски і роблять їх зовсім не як у тому анекдоті "з крові та туалетного паперу", а з якісної сировини першого гатунку (83% свинини – непоганий показник).

На упаковках українських сосисок, як правило, зазначають вміст м’ясної сировини. Тільки от там її дуже мало, побачити у складі можна домішки яловичини, м'ясо птиці механічної обробки, сало підшкірне та різні інші відходи переробки м’яса. На виробництвах це називають мало не "відходами", але все одно додають, від 56% до 90%.

Ситуація з молочною продукцією не така однозначна. Якщо власне молоко практично завжди є дешевшим у Польщі, то молочну продукцію там вигідно купувати хіба що під час акцій та розпродажів.


Бакалія, дешевша в Польщі, проте незначно, однозначно вигідно купувати продукцію, виготовлену в Євросоюзі (наприклад, оливкову олію). Щодо решти варто бути уважним і добре думати про доцільність придбання. Овочі та фрукти коштують приміром так само, як і нас.


Транспорт та бензин


У Польщі дуже добре розвинена мережа громадського транспорту. Система дуже гнучка, ви можете купити квиток на 10 хвилин або квиток на 1-3 днів. Також є нічний громадський транспорт, тому вам не обов’язково користуватися послугами таксі.

Навіть у Варшаві можна дістатися у будь-яку точку швидко і без проблем.


Спорт і дозвілля


Оренда житла


Варто орієнтуватися в середніх цінах. Звичайно, що орендодавець індивідуально вирішує, яку призначити, але зазвичай вони не сильно відходять від ринкових.


Покупка квартир


Кафе та ресторани


Одяг та взуття


Дивіться: ціни на продукти та одяг у Польщі, порівняння прибутків з Україною


Нагадаємо, розкрито основні правила працевлаштування та проживання українців у Польщі.
Як повідомляв Знай.ua, українських заробітчан попередили про неочікувану небезпеку в Європі.
Також Знай.ua писав, в Україні тимчасово припинили оформлення закордонних паспортів.