Лікуватися українцям дорого, а стане ще дорожче. В Україні готується масштабна зачистка аптечного ринку, яка, призведе до чергового стрибка цін на медпрепарати.

Так за підрахунками експертів, в середньому цінники в аптеках покажуть на на 15% більше, - пишуть "Вести".

аптека

Варість ліків та курс долара

Однією з причин здорожчання всього в Україні є зміни на міжбанку, зокрема стрибка ціни на долар.

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати
Показати ще

Як кажуть аптекарі, багато виробників вже зараз ставлять ціни з запасом, а долар вважають по 45 грн.

долар


Втім новий законопроект, який, розглядають у ВР, на думку авторів, покликаний ліквідувати мережеві монополії на аптечному ринку. Зокрема, закон обмежує мінімально допустима відстань між аптеками 500 м замість існуючих 140 м. Також пропонується ліквідувати аптечні мережі. Окремим підприємцям дозволять тримати одну аптеку, а компаніям - не більше чотирьох і лише в рамках однієї області. Вісім аптек дозволять відкрити фірмам, які займаються виробництвом ліків.

Особам без профільної освіти взагалі заборонено відкривати аптеки.

Нардеп Олег Мусій переконує, що законопроект в першу чергу спрямований на знищення монополії в аптечному бізнесі.

Так, за основу для українського закону взяли досвід європейських країн, зокрема сусідньої Польщі.

Ціни не знизять, а - навпаки

Втім, навіть якщо не брати до уваги законодавчі ініціативи, ціни на популярні медпрепарати все одно поповзуть догори.

ліки

Як зазначив глава "Всеукраїнської аптечної палати" Роман Костянтиновський, постачальники і виробники ліків, побоюючись подальшого знецінення гривні, попередньо закладають в собівартість ліків завищений курс долара. Тому так і буває, що на міжбанку ніяких кардинальних змін не відбулось, а варість ліків зросла.

аптека

Яким буде курс долара у наступному році, наразі ніхто точно сказати не може, тому аптеки перестраховуються, закладаючи максимальний курс.

За словами експерта, українські фармвиробники також залежать від долара, оскільки закуповують сировину в Індії, оскільки там вона дешевша та якісніша, ніж, наприклад в Росії.

гроші

Нагадаємо, українцям розповіли, як отримати в Україні безкоштовно ліки.

Як повідомляв портал Знай.ua, у МОЗ катастрофічно не вистачає грошей на продовження медреформи.

Також Знай.ua писав про те, що в Україні запускають електронний рецепт, тепер громадянам по-новому видаватимуть медикаменти.

Дивіться: Як працює програма "Доступні ліки"