Ще навесні Міністерство охорони здоров'я планувало запровадити електронний рецепт, однак, спроба не увінчалась успіхом. але все, ж чиновники налаштовані це зробити.

Керівництво МОЗ запевняє - все вийде і запрацює вже у другій половині 2019 року, - пише "kp.ua".

Сімейні лікарі, терапевти, педіатри отримають доступ до електронної системи охорони здоров'я і почнуть виписувати віртуальні рецепти та лікарняні. Ми поставили фахівцям три важливих питання про те, як це буде працювати.

Як буде працювати нова система

Популярні новини зараз
У ТЦК потрібно і жінкам: кому з українок загрожує мобілізація після 18 травня Потрібно мобілізувати у першу чергу: ексчиновник розповів, хто має поповнити лави захисників Будуть мобілізовані до ЗСУ: Рада прийняла важливе рішення Постійна процедура більше не буде катуванням: українцям пояснили прості рішення щодо лічильників
Показати ще

1. Як будуть виписувати електронні рецепти?
Механізм, за словами чиновників МОЗ, наступний: лікар вказує найменування діючої речовини препарату, дозування, правила прийому, термін дії рецепта, який передається в центр обробки даних. Потім ставить свій електронний підпис під рецептом, і пацієнт отримує SMS-код.

В рецепті також буде вказано ПІБ пацієнта, його номер амбулаторної карти, яка містить інформацію про захворювання, діагноз та історії лікування пацієнта з усіма необхідними даними в системі e-Health.

2. Як будуть видавати ліки в аптеці?
Пацієнт приходить до аптеки, де фармацефту вказує код з СМС-ки. А фахівець видає ліки та записує це в базу.

У загальній базі лікар зможе бачити всю історію призначень, контролювати, як пацієнт дотримується рекомендацій тощо.

3. Що це дасть пацієнтам?
З лікарями все більш-менш зрозуміло – медики будуть менше витрачати часу на паперову тяганину.

Також переваги в цьому є і для пацієнтів.

По-перше, відпадає необхідність розбирати докторські каракулі, які давно стали анекдотом.

По-друге, оскільки у рецепті вказані саме діючі речовини, а не назва конкретного препарату, то можна підбирати більш доступні аналоги.Там же буде видно список препаратів, з якими взаємодія призначуваного ліки протипоказано.

Лікарняні

Крім електронних рецептів повинні з'явитися і електронні листи непрацездатності.

Таким чином з наступного року лікарі, роботодавці та соцстрах матимуть змогу контролювати процес перебування на лікуванні та виплату компенсації.

Нагадаємо, українців змусять застрахуватися. Щомісяця роботодавці вноситимуть плату в розмірі щонайменше 400 грн, які покриватимуть ряд медичних послуг.

Як повідомляв портал Знай.ua, водіїв зобов'яжуть проходити медогляд по-новому.

Також Знай.ua писав про те, що в Україні змінили правила виклику швидкої допомоги.