Левова частина українців отримують зарплати "у конвертах", таким чином роботодавці обходять сплату податків. Влада знайшла спосіб, як боротися з "тіньовою" працею, для цього буде зроблено 8 важливих кроків.

Про це пише Politeka.

Якщо розібратися, то з боку роботодавців це скоріш вимушені заходи. Справа в тому, що за чесність в бюджет країни роботодавцям доведеться віддавати більше половини ставки на людину. Виходить, якщо у працівника зарплата близько 10 тисяч, то він за нього повинен додатково віддати в бюджет понад 5 тисяч гривень.

Таким чином це негативно вплине на платоспроможність роботодавця, що у свою чергу потягне за собою або зменшення зарплатні, або скорочення робочих місць.

Популярні новини зараз
В Україні змінюють правила виплат для ВПО: потрібно принести один документ Українці почнуть отримувати сонячні панелі: кому пощастить не боятися відключень Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками Змішайте банани зі сметаною і вийде торт, краще за Наполеон: рецепт без випічки
Показати ще

До відома, сьогодні з офіційної зарплати українця вилучається 3 податки: 18% ПДФО, 22% ЄСВ і 1,5% військовий збір. В цілому податкове навантаження становить 41,5%. Варто зазначити, що для платників ПДВ для відрахувань стає ще більше. Виходить, що бюджет країни забирає собі з кожної зарплати 58,2% від суми.

гроші

Якщо працювати чесно, така програма просто розорить більшість підприємців, а працівники втратять роботу.

На даний момент існує кілька схем ухилення від податків: наприклад, в документах роботодавці вказують на людину мінімальну зарплату. Всю решту суми, обіцяну працівнику, підприємство виплачує на руки. Також відомі схеми, коли підприємство виплачує зарплати через інші компанії, які не пов’язані з ним.

Тепер же всі ці схеми будуть припинятися після введення перших 8 кроків по боротьбі з ухиленням від податків. Всі операції і виплати будуть контролюватися банками і податківцями. Незабаром при спробі підприємством перевести гроші на сумнівну компанію, операція просто буде блокуватися.

"Жити доведеться, чесно декларуючи свої доходи, що багато хто не витримають, тому що у нас бізнес працює за принципом звести податки до нуля. Якщо збільшити податки і платити білу зарплату, то багато хто буде змушений закритися. Впровадження плану BEPS полягає в тому, що крок за кроком прикрутить всіх, хто йде від податків", – говорить гендиректор компанії "Е.С.Консалтінг" Олександра Томашевська Олександра Томашевська.

зарплата у конверті

Однак швидких і кардинальних змін чекати не варто, все це вводитиметься поступово.

Нагадаємо, українцям показали, хто з роботодавців платить найменше.

Як повідомляв портал Знай.ua, опубліковано рейтинг зайзаможніших у світі.

Також Знай.ua писав про те, що скільки платять на різних посадах у Польщі нашим заробітчанам.

Дивіться: Зарплати та податки в Україні