У грудні українцям ще не слід чекати справжніх морози: на початку зими температура буде на 1-2 градуси вища за норму і становитиме +2 і -3 градуси. При цьому можливі затоки арктичного повітря, коли температура повітря вночі і навіть вдень може знижуватися до -20 градусів і нижче, але це будуть короткочасні періоди.

Погода за зиму: чого чекати з грудня по лютий?

Метеорологи запевняють: сезон холодів затримається на кілька місяців, а реальна зима стартує не раніше другої половини січня. Із північних регіонів холоди прийдуть у першу чергу в Харківську, Сумську і Луганську області, там температура буде нижчою, ніж в інших областях в середньому на 2-3 градуси.

Популярні новини зараз
3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Загалом, морозним грудень не можна назвати. А якщо цей місяць не буде морозним, то серйозних холодів не варто чекати до середини січня. У січні - три відлиги. Морози - до -9-11, а ось з 20 числа температура впаде до -15, може, місцями до -20.

У цілому ж температура цієї зими буде в межах або й вище норми, зауважила метеоролог. Тож лютої зими не буде, вона буде приблизно такою ж, як і дві попередні. Хорошого снігу варто очікувати в другій частині місяця.

В лютому обіцяють -15 чи навіть -25, але теж з відлигами. З 20-х чисел морози будуть приходити тільки вночі, і то невеликі. У березні, як буває в останні роки, зима повернеться - в перший тиждень можна чекати до -9/-14.

Відомі українські синоптики Наталка Діденко та Анатолій Прокопенко вкотре закликають припинити будування прогнозів одразу на всю зиму, тому що точними вони бути не можуть.

"Щойно починається осінь, кожного року десь з'являється стаття – народного синоптика, відомого синоптика, американського синоптика, шведського синоптика, всесвітньо відомого синоптика, відомого метеоролога в Європі – словом, кого завгодно, аби лише з красивим епітетом, про страшну, люту прийдешню зиму з жахливими морозами. Я скептично до цього ставлюся. Науковці, звичайно, розробляють довгострокові прогнози, я дуже поважаю їхні зусилля, але ці прогнози ще вкрай недосконалі. Найточніші прогнози — на добу, на три доби й тенденція на 5-7 діб. Все, крапка. Решта – це дуже приблизна методика", - зазначає Діденко.

Дивіться: Синоптики розповіли, якою буде зима

Нагадаємо, в Україні анонсували аномалію, якої не було 100 років поспіль. Як повідомляв "Знай.ua", оприлюднено точний прогноз на 19-25 листопада. Також "Знай.ua" писав, рятувальники попередили українців про небезпеку.