Значну частину населення України в цьму опалювальному сезоні відріжуть від субсидій, а монетизувати будуть далеко не все.

Що буде з субсидіями, як повертатимуть гроші та як каратимуть боржників, - пише "Інформатор".

гроші

СУБСИДІЇ ДЛЯ ОБРАНИХ

За словами експерта, зараз уряд розробляє сисетму повернення "живих грошей" українцям, які у минулі сезони зекономили субсидії.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили" Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

"Відповідно до нього міністерство соціальної політики з 1 січня почне віддавати субсидії, тим, хто звернувся за нею в перший раз, в монетизированном вигляді. Тим, хто звернувся за субсидіями за заявами, поданими до нового року, будуть нараховувати у звичайному порядку. Крок абсолютно правильний, тому що відразу перевести 5 або 6 мільйонів домогосподарств на монетизированную форму просто технічно нереально", - зазначає директор аналітико-дослідницького центру "Інститут міста" Олександр Сергієнко.

Також Олександр відзначив значний спад кількості отриманих субсидій: "У жовтні за субсидіями звернулося 6 млн 107 тис. осіб. Цього року кількість отримувачів скоротили на 63%. І така ситуація лякає, тому що в тому ж жовтні минулого року було 106% призначень, тобто ті, хто звернулися, і ще 6 відсотків призначень, які не встигли обробити минулого місяця.

Драконівські правила нарахування субсидій позбавили мільйони сімей пільг на опалату комуналки, а часто родина просто не може впоратися з такими рахунками.

ОТРИМУВАЧІ СУБСИДІЙ НЕ ЕКОНОМЛЯТЬ

Директор аналітико-дослідницького центру заявив, що одержувачі субсидії витрачають більше, ніж ті, у кого їх немає. Однак заощадливих українців нагороджуватиуть. Їм повернуть невикористані кошти, які люди можуть витратити на будь-які потреби.

БОРГИ ПО КОМУНАЛЦІ

Борги по комуналці, як показала практика цього року, обернулась для українців життям у холоді.

Скорочення субсидій, підвищення ціни на газ та тарифи - все це призведе до ще більших боргів по комуналці, оскільки більша частина населення не впорається з новими сумами в платіжках.

Якщо люди накопичили великі борги, до них застосують санкції, аж до конфіскації майна. Однак, якщо, наприклад, "Нафтогаз" заборги відбиратиме квартири, в суспільстві виникне справжній громадський вибух.

Нагадаємо, українцям пояснили, що буде с соціальними сиплатами в умовах воєнного стану.

Як повідомляв портал Знай.ua, на які пільги в 2019 році можуть розраховувати громадяни.

Також Знай.ua писав про те, що експерти пояснили слабкі місця закону про держбюджет 2019.

Дивіться: Воєнний стан в Україні. Як це відобразиться на життя простих українців