З 2 грудня починається Адвент – передріздвяний час, до якого приурочені численні католицькі обряди і звичаї. Тривалість Адвенту близько чотирьох тижнів, що включає 4 неділі, іншими словами, 3 повні тижні з додаванням від 1 до 6 днів в залежності від того, на який день тижня припадає Різдво.

Перша неділя Адвенту 2018: історія свята

Всього Адвент ділиться на два календарних етапи: перший з першої неділі до 16 грудня, який присвячений роздумам про прийдешнє друге пришестя Ісуса Христа; і другий з 17 до 24 грудня (Новенна — дев'ять днів предсвяткування Різдва), який є безпосередньою підготовкою до святкування Різдва Христового і присвячений пам'яті Першого пришестя Ісуса Христа у світ — Боговтілення.

Уточнимо, що всі неділі в грудні до Різдва прирівняні за своєю значимістю до церковних свят, і якщо на неділю Адвенту випадає інше свято, воно переноситься на понеділок.

Популярні новини зараз
Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Перша неділя Адвенту вважається початком нового літургійного року. Кожна така неділя присвячується певному спогаду, за який відповідають євангельські читання під час богослужіння: першу неділю присвячено майбутньому пришестю Ісуса Христа в кінці часів; другу і третю — Іоанну Хрестителю, що випереджає суспільне служіння Христа, четверту — подіям, що безпосередньо передували народженню Сина Божого і особливим місцем Діви Марії в таємниці Боговтілення.

Перша неділя Адвенту 2018: традиції свята

Під час цього періоду віряни рано вранці служать у церкві Святу Месу на честь Пресвятої Діви Марії – «рорату». Символом цієї меси є запалена свічка, яка освітлює шлях тим, хто йде в храм до сходу сонця. Щоб свічка не згасла, її поміщають в ліхтарик з прозорими віконцями.

У цю неділю католики запалюють першу свічку в вінку Адвенту — свічку Пророцтва. Вона символізує старозавітні пророцтва про пришестя Спасителя. Віруючі святкують виконання цих пророцтв — пришестя Спасителя на землю Немовлям, Його пришестя в наші серця через віру в Слово Боже, і Його останнє пришестя у славі, щоб судити всіх людей.