У більшості православних і слов'янських свят є свої традиції, прикмети та повір'я. Різдво у слов'ян було одним з найголовніших свят і готувалися до нього з початку Різдвяного посту. Люди не тільки дотримувалися звичаїв, заборон на їжу і певних норм поведінки, а й помічали безліч прикмет, як в побутовому житті, так і природних.

Повір'я

За народним повір'ям не можна було весь піст прибирати вечорами в будинку, інакше на Різдво дім такої господині наповниться нечистю. Саме тому намагалися робити все з ранку або хоча б вдень. Якщо в якійсь родині сварилися протягом Різдвяного посту, то вважалося, що весь наступний рік принесе багато неприємностей. Якщо зараз існує фраза «Як зустрінеш Новий рік, так його і проведеш», то у наших предків це стосувалося швидше до Різдва.

Люди вірили, що якщо виходити на базар під час посту і робити покупки, не шкодуючи при цьому грошей, то наступний рік принесе хороше фінансове становище. А якщо пошкодуєте грошей, то благополуччя може покинути ваш будинок. Щоб цей же достаток, щастя і урожай не обійшли стороною сім'ю в наступному році, перед Різдвом обов'язково потрібно поставити на стіл рівно 12 страв.

Свято потрібно обов'язково зустрічати передчасно вбравшись, звичайний повсякденний одяг може накликати грошові проблеми. Під час посту прийнято приймати гостей і ходити в гості самим, щоб достаток не перевівся. А якщо будете всією сім'єю святкувати, співати, водити хороводи, то зможете захистити будинок від бід і хвороб.

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році 3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Також за повір'ями потрібно кожен день запалювати будинку камін, якщо є, якщо немає, досить і свічки на столі. Такий вогонь буде виганяти з дому нечисть і приверне благополуччя і удачу. Рибалити і полювати під час посту - до нещасть.

Постарайтеся не втрачати речі, так як ця прикмета означає, що в наступному році буде багато збитків. І придивляйтеся навколо краще, якщо знайдете щось, це навпаки принесе достаток. До речі, якщо гуляти біля річки і знайти ложку, то це дуже хороший знак, значить, що ваше заповітне бажання збудеться. До великої удачі і щастя вважається зустріти горбату людини на вулиці або ж велику собаку.

Також вважається, що щоб рік був для вас успішним, то весь пост не можна грішити, особливо лаятися, ображати людей, лихословити.

Прикмети під час Різдвяного посту

  • Якщо в перші дні Різдвяного посту стоять морози - чекайте рясний урожай хліба.
  • Якщо часто в піст метуть завірюхи - весна прийде рано.
  • У Різдво заметіль - майбутній рік буде багатим на мед.

Раніше Знай.ua повідомляв, через перекриття доріг по всьому Києву Новий рік обернеться для столичних водіїв сущим пеклом

Нагадуємо, ми вивели алгоритм ідеальної сукні на Новий 2019 рік

Також Знай.ua повідомляв кому категорично не можна обмежувати себе в їжі в Різдвяний піст .