У понеділок, 3 грудня весь світ відзначає Міжнародний день людей з інвалідністю (International Day of Persons with Disabilities) з метою просування їх прав у всіх сферах суспільного життя, а також залучення уваги широкої громадськості до проблем людей з інвалідністю. Про історію і значення цієї особливої дати читайте далі у статті.

Міжнародний день людей з інвалідністю: історія дати

Вперше цей день відзначили у 1992 році завдяки резолюції №47/3 Генеральної Асамблеї ООН. Через деякий час Генасамблея ООН закликала держави-члени щорічно проводити заходи в ознаменування Дня, щоб і надалі інтегрувати в життя суспільства осіб з інвалідністю.

У 2006 році Генасамблея ООН прийняла Конвенцію про права людей з інвалідністю, яка є правозахисним документом з орієнтацією на соціальний розвиток. Конвенція вступила в силу 3 травня 2008 року.

Її принципи такі: повага до притаманного людині достоїнства і особистої незалежності; недискримінація; повне й ефективне залучення та включення в суспільство; повага особливостей людей з інвалідністю та їх прийняття як компонента людської різноманітності й частини людства; рівність можливостей; доступність; рівність чоловіків і жінок; повага країн здібностей дітей з інвалідністю і повагу їх права на індивідуальність.

Популярні новини зараз
Новий податок на житло спустошить кишені українців: скільки доведеться заплатити В Україні пенсіонери отримають "подвійні", та навіть "потрійні" пенсії: у ПФУ озвучили вимоги Потрібно мобілізувати у першу чергу: ексчиновник розповів, хто має поповнити лави захисників Україна забуде, що таке війна: ясновидець розповів про майбутнє нашої країни та про те, коли закінчаться бойові дії
Показати ще

Міжнародний день людей з інвалідністю: шокуючі цифри

Відомо, що в світі проживає приблизно один мільярд інвалідів (це близько 15% населення світу), і всі вони стикаються з фізичними, соціально-економічними та поведінковими бар'єрами, що виключають їх з повномасштабної, ефективної та рівноправної участі в житті суспільства.

Згідно з інформацією ООН, вони становлять непропорційно велику частку найбіднішої частини населення світу, а також у них відсутній рівний доступ до основних ресурсів, таких як освіта, зайнятість, охорона здоров'я і система соціальної і правової підтримки.

Тому цей День спрямований на привернення уваги до проблем даної категорії людей, захист їх гідності, прав і благополуччя.