Історія свята

Більшість його предків і сім'я по чоловічій лінії були священиками. Але він рано втратив батька і брата, тому виховувала його мати Ірина. У 13 років пішов в Київську духовну академію, де виховував чернечий характер, і вже в 17 років пішов в Люєчский монастир, де він переписував книги. З монастиря пішов після смерті ігумена. Петро прийняв постриг з ім'ям Парфеній в монастирі півдня Росії, але його називали Платоном. Після Паїсій став мандрівним ченцем, переходив з обителі в обитель, 4 роки піднімався на Святу гору, Афон.

В цей же час на Афон прибув батько молдавських пустельників і старців Василь Поляномерульский. Тут відбувся постриг Платона в мантію з нареченням йому імені Паїсій. Братство навколо Паїсія займалося тим, що переписували писання святих отців, ті, які вдалося зібрати. У 36 років Паїсій приймає священний сан, як раз тоді, коли братія переселилася в Іллінський скит монастиря Пантократора. Афонське перебування преподобного Паїсія тривало 17 років. Коли Афон гнобили мусульмани старець повернувся в Молдавію і оселився в порожньому Драгомирському монастирі Святого духа. Після руссько-турецької війни земля відійшла до Австрії і Паїсій разом з 350 людьми братії пішов до іншого монастиря. Його їм надав місцевий владика і молдавський господар. У 1790-му Паїсій стає архімандритом, в сан його присвятив єпископ Єкатеринославський. 28 листопада 1794 року (за новим стилем) преподобний помер. Його поховали в соборному храмі Вознесіння в Немяцькому монастирі, де він трудився в останні роки свого життя.

Традиції та обряди

Наші предки в цей день більше шанували інших святих: Гурія, Самона і Авіва, мучеників. На Русі вірили, що Гурій - це покровитель сімейного вогнища. Тому якщо раптом жінок ображали вдома, вони молилися Гурію про лад в сім'ї і ставили ікону святого вдома. А за нею ховали шматочок ладану. Також вважалося, що Гурій може допомогти позбавити від зубного болю.

Популярні новини зараз
А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру
Показати ще

Особливо в пошані в цей день були коні, які і так займали особливе місце в житті наших предків. Вважалося, що якщо в цей день коні іржуть, то в будинку буде добро. А іменинникам сьогодні дарували овес і стіг сіна, щоб його коні були здоровими весь рік.

Які є заборони

Якраз в цей день починається ще і Різдвяний піст на 40 днів, який також називають Філіпповим. Тому пора харчуватися тільки дозволеними продуктами, утриматися від розваг, не сваритися і не вести дурних і порожніх розмов, більше працювати і читати молитви. Чистота тіла, чистота духу, чистота думок.

Раніше Знай.ua повідомляв, через перекриття доріг по всьому Києву Новий рік обернеться для столичних водіїв сущим пеклом

Нагадуємо, ми вивели алгоритм ідеальної сукні на Новий 2019 рік

Також Знай.ua повідомляв кому категорично не можна обмежувати себе в їжі в Різдвяний піст .