Щороку 28 листопада для православних починається 40-денний Різдвяний піст, який триває до 6 січня включно і закінчується святкуванням Різдва Христового.

Різдво
Різдво

Головні правила харчування у піст

У цей період необхідно виключити з раціону м'ясні та молочні продукти, а також яйця. При цьому заборонено вживати алкоголь, крім вина в певні дні. Так, в цьому році день Святого Миколая Чудотворця, 19 грудня, припадає на середу, тому дозволяється випити трохи вина.

Страви на Католицьке Різдво
Страви на Католицьке Різдво

Популярні новини зараз
Війна не закінчиться ні в 2024, ні навіть у 2025: переможниця "Битви екстрасенсів" розповіла про вихід на кордони 1991 року В Україні змінюють правила виплат для ВПО: потрібно принести один документ Це вже законно: співробітникам ТЦК дозволили робити це під час вручення повістки Є чим пишатися: який вигляд має перший український позашляховик, який плутають з іномаркою
Показати ще

Проте на вихідні і церковні свята, якщо вони не випадають на середу і п'ятницю, дозволяється риба. Наприклад, 4 грудня, коли православні відзначають свято Введення в храм Пресвятої Богородиці. Для дітей, хворих і людей похилого віку допустимі послаблення в дотриманні посту - вони можуть вживати рибні продукти також по вівторках і четвергах. А також відмовитися від поста дозволяється тяжкохворим, вагітним, матерям, що годують, військовим, робочим, які займаються важкою фізичною працею, мандрівникам і дітям до 7 років.

Католицьке Різдво у Львові
Католицьке Різдво у Львові

Пост стає суворішим у останній тиждень - тоді категорично заборонено вживати не тільки м'ясо і алкогольні напої, а й рибу.

Під час Різдвяного посту категорично заборонено напиватися, курити, заздрити, скандалити і лаятися. При цьому також не допускаються вінчання, весілля та інші розважальні заходи.

Календар харчування по днях
В цьому році принцип харчування по днях тижня буде повторюватися з 28 листопада по 19 грудня. Як уже згадувалося вище, протягом усього посту заборонені молочні продукти, м'ясо і яйця.

Пост посилюється з 20 грудня. Тепер заборонено вживати рибу і вино на другий і четвертий день тижня (вівторок і четвер). Однак, в ці дні, як і раніше допускається використовувати в їжу рослинне масло.

Протягом останнього тижня з 31 грудня по 6 січня дозволено їсти продукти тільки рослинного походження. У середу і п'ятницю, 2 і 4 січня, потрібно дотримуватися сухоядением. А 1 і 3 січня (вівторок і четвер) дозволяється вживання гарячих страв без масла. І тільки 5-6 січня в їжу можна додати масло.

Напередодні Різдва на Святвечір, 6 січня, доводиться найсуворіший день посту. У цей день потрібно повністю відмовитися від їжі до першої зірки, яка символізує народження Христа, і тільки ввечері розговлятися кутею.

Нагадаємо, українцям розповіли, як святкували Різдво раніше.

Раніше Знай.uа писав про те, що Різдво у слов'ян було одним з найголовніших свят і готувалися до нього з початку Різдвяного посту.

Також Знай.uа повідомляв, що незабаром розпочинається Великий Різдвяний піст, тривалістю у 40 днів.