День святого Миколая одне один з улюблених дитячих свят і зрозуміло чому. Подарунки - це те, що прикрасить будь-яке торжество. Але ситуація з цим святом трохи цікавіша, адже його історія та традиції йдуть далеко в минуле.

Звичайно, не поодинокий випадок, коли релігійне свято з часом обростає народними традиціями і всі канони забуваються. Ось з Днем святого Миколая приблизно така ж ситуація. Тому ми вирішили нагадати вам історію і традиції Дня святого Миколая.

Хто такий святий Миколай

А історія набагато цікавіше, ніж у інших подібних свят. Адже святий Миколай справді існував і це підтвердили науковці. Вважається, що він жив 270 - 345 рр. н.е.

Якщо вірити переказам, Миколай був єдиним сином Феофана і Нони. Пара дуже довго не могла народити першу дитину, хоча дуже просили про це у бога. І, звичайно, з часом у них з'явився малюк. Але батьки хлопчика загинули, коли він був зовсім маленьким, тому жив він аскетично і присвятив усе своє життя науці.

Крім цього Микола був одним з єпископів, які брали участь в першому Вселенському християнському соборі 325 року, який зібрав імператор Костянтин Великий.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

У повір'ях пишуть про те, що Микола встиг зробити дуже багато добрих справ за своє життя: тут і порятунок від смерті трьох обумовлених воєначальників, врятував рідне місто Міри від тяжкого голоду, неодноразово рятував бідних на суші і на морі.

До речі, найцікавіше, що в 2009 році вчені Манчестерського університету зуміли реконструювати обличчя Миколая завдяки рентгенівським знімкам. Згідно з дослідженнями, Миколай був кремезним чоловіком зростом близько 1,68 м. У нього був високий лоб, виступаючі вилиці і підборіддя, карі очі і смаглява шкіра.

Як з'явився День святого Миколая: історія свята

Не всі знають, але День святого Миколая святкують двічі на рік - у травні і грудні. І навіть існує притча, яка пояснює чому святий отримав аж два свята в свою честь.

Розповідає ця легенда нам про мужика-селянина, який їхав з возом по селищу після проливного дощу. Тож не дивно, що він застряг в багнюці і не міг самостійно вибратися.

Намагався чоловік мужик і намагався витягнути віз, але ніяк у нього не виходило. І тут йде йому на зустріч святий Касьян. Красиво одягнений і ошатний. Попросив у нього допомоги мужик, адже сам ніяк впоратися не може. У відповідь на це отримав відмову, мовляв поспішає Касьян до Бога і не може він витрачати час на такі дрібниці. І пройшов він повз.

Через деякий час проходить біля селянина інший святий - Миколай. Який був одягнений не гірше Касьяна і точно так же поспішав. Попросив мужик, зневірившись, допомоги і у нього. Миколай не замислюючись допоміг, підставив плече, залишився весь брудний, але все-таки вдалося їм витягнути віз.

І відправився Микола до Бога. Запитав той у святого, чому він запізнився і весь брудний. І розповів Микола історію про те, як мужику допоміг. Бог поцікавився, чому ж Касьян, який йшов тим самим шляхом відмовив селянинові. На що, той відповів, що не міг же він прийти на зустріч з Богом брудним і невчасно.

І вирішив тоді Бог: "Раз не допоміг ти мужику, Касьян, будуть тебе тільки раз в чотири роки славити. А Миколая Угодника, швидкого на допомогу, щороку святкуватимуть вдвічі". З тих пір день святого Касьяна лише 29 лютого відзначають, а у Миколая Угодника щороку і навесні (22 травня - день прибуття його мощей в Барі, в Італії), і взимку (19 грудня - день смерті Миколи) по свята.

Ось така повчальна притча про історію Дня святого Миколая. Давайте ж тепер спробуємо розібратися з усіма традиціями свята, адже не одними подарунками воно цікаве.

День святого Миколая: традиції свята

Так-так, звичайно, подарунки під подушку і так далі. Але чи знаєте ви звідки з'явилася така традиція. На подив, існує легенда, яка пояснює і це.

Притча говорить, що жили колись три сестри, які були дуже бідними, тому їх ніхто не хотів брати в дружини. Миколай ж вирішив допомогти їм. Ні, він не одружився, а вирішив підкинути їм вночі подарунок у вигляді трьох мішечків з золотими монетами. Закинув він їх в камінну трубу, а дівчата в той день якраз повісили там сушитися свої панчішки. Саме туди і потрапили мішечки. Але на цьому Микола не зупинився, він продовжив робити подарунки всім, хто потребував, залишаючись при цьому непоміченим.

Так і з'явилася традиція вішати мішечки, або ж спеціальні шкарпетки на камін, щоб Миколі було де залишити свій подарунок.

Вважається, що святий приходить тільки вночі. Діти ж, які хотіли отримати подарунок від нього завжди залишали начищений черевик біля дверей або під вікном, а поруч з ним кладуть морквину або пучок сіна, щоб ослик святого Миколая не пройшов мимо.

Прикмети в День святого Миколая

Повір'їв і прикмет в цей день існує дійсно дуже багато. В першу чергу ми розповімо вам про християнські, адже більшість з них насправді лише придумані народом.

Вважається, що Микола приводить із собою Нікопольські морози. Тому з 19 грудня вже точно починається зима. Люди говорили: "Хвали зиму після Миколиного дня", "Підійшов би Микола, а вже зима на санках приїде за ним", "Повезли зиму на санках до Миколи, ось тобі і відлига".

Також у селян було прийнято збиратися всім селом і варити пиво. Але ні, занадто веселого застілля не влаштовували, а скоріше навпаки. ставили всім світом в церкві свічку і правили молебень про дарування всіх благ, щоб в наступному році був урожай на жито й плоди.

Ну а якщо говорити про більш народні повір'я, то люди вважали, що День святого Миколая останній день на рік, коли можна віддати всі борги. Якщо ж цього не зробити, то вся сім'я буде бідувати.

Всі люди намагалися миритися зі своїми ворогами. При цьому вони говорили: «На Микольщину клич друга, клич і ворога, обидва будуть друзі».

Вважається, що якщо до свята пішов сніг, то зима буде дуже холодною. Але якщо саме в День святого Миколая буде тепло, то зима буде такою ж.

Крім цього, чоловіки завжди першими прокидалися в це свято. А вся справа в тому, що в народі вірили в те, що якщо чоловік першим не обійде свій двір, то сім'ю чекатиме велике горе в новому році.

Так само, в свято все сподівалися на іній. Адже вважалося, що якщо він з'явиться, то рік буде дуже багатим для вас.

Тепер ви знаєте практично все про День святого Миколая. Це можна розповісти і дітям, щоб вони розумів звідки з'явилося це свято і які у нього традиції і прикмети.