Європарламент нагородив українського режисера, політв'язня Олега Сенцова премією "За свободу думки" імені Сахарова. Церемонія вручення премії відбулася у Страсбурзі 12 грудня на пленарній сесії.

Оскільки Сенцова не відпустили на вручення премії, замість нього нагороду отримала його двоюрідна сестра Наталя Каплан. У Страсбурзі вона виступила з промовою і зачитала лист Олега Сенцова. До Європарламенту також запросили його адвоката Дмитра Дінзе.

Наталія Каплан, сестра Сенцова прокоментувала цей важливий момент, і показала Олега зовсім з іншого боку:

Популярні новини зараз
Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам
Показати ще

"Ми з ним майже не спілкувалися в дитинстві, росли в різних родинах, в різних країнах, та й різниця у віці — 4 роки — в дитинстві здавалася прірвою. Він — економіст за освітою, але в бізнес так і не пішов. Здружилися ми вже в дорослому віці, коли Олег захопився кінематографом. Олег завжди був дуже цілеспрямованим, і з загостреним почуттям справедливості. Всю роботу Олег зупинив через події на Майдані. Практично з перших днів він активно брав участь у тих подіях. Цього разу він знову показав себе гарним організатором, якому вірять люди, знову ж таки всіх об’єднувала лише спільна ідея", - зазначила вона.

Як відомо, окрім Сенцова фіналістами премії були 11 неурядових організацій, які рятують мігрантів у Середземному морі, а також марокканський опозиційний активіст Нассер Зефзафі, який як і Сенцов, перебуває в ув’язненні.

Андрій Сахаров був радянським фізиком, дисидентом та правозахисником. Саме Сахаров є одним з творців першої радянської водневої бомби. Незважаючи на це Сахаров активно виступав за заборону випробувань ядерної зброї. У 1960-х роках академік очолив правозахисний рух СРСР, а КДБ стежило за ним та неодноразово обшукувало.

У радянській пресі ученого критикували, а роботи Сахарова друкували закордоном. У 1980 році Сахарова затримали разом з дружиною. В незаконному ув’язненні він пробув сім років і за цей час провів три голодування (останнє понад 170 днів).

Під час голодування Сахарова насильно годували та госпіталізовували.

Дивіться: Сенцова першим з українців нагородили премією Сахарова

Нагадаємо, з'явилися позитивні новини про стан здоров'я в'язня Кремля українського режисера Олега Сенцова. Як повідомляв "Знай.ua", Путін зробив заяву щодо подальшої долі незаконно ув'язненого в Росії Олега Сенцова. Також "Знай.ua" писав, незвичайну книгу про Сенцова презентували у Києві.