Абсолютний чемпіон світу з боксу Олександр Усик нещодавно заявив, що у тому випадку, якщо "радикали підуть захоплювати Лавру", то він стане на бік ченців.

Олександр Усик, абсолютний чемпіон світу з боксу
Олександр Усик, абсолютний чемпіон світу з боксу

В коментарі одному з українських телеканалів спортсмен додав: радить всім, хто цікавиться у боксера про його ставлення до подій навколо церкви, "рекомендувати читати Біблію і Євангеліє":

Олександр Усик, абсолютний чемпіон світу з боксу
Олександр Усик, абсолютний чемпіон світу з боксу

"Нічого не залежить, дадуть Томос або не дадуть. Все залежить тільки від нас, тільки ми повинні всередині себе створити і церкву, і сім'ю, і любов, і все інше. Якщо люди стануть добрішими і почнуть прощати образи, якщо почнуть любити свого ближнього, так як Всевишній нас любить, тоді я за те, щоб його давали", - підсумував Усик, посилаючись на "пораду" свого духівника.

Популярні новини зараз
Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

На питання, що думає Усик про обшуки у метрополита Павла, він зазначив:

"Я про це не думаю".

Дивіться: Усик про Лавру та Томос

Церковне майно в Україні

До кінця 2018 року Україна має шанс отримати Томос про автокефалію православної церкви в країні - документ, який надається новій автокефальній церкві і яким визнається право церкви на незалежне управління. Священний Синод Вселенського патріархату в Константинополі уже розпочав процедуру, необхідну для надання автокефалії Української православної церкви.

За документами, юридичної особи "Українська православна церква Московського патріархату" в Україні не існує. Тобто немає єдиної структури, за якою б в країні були закріплені усі церкви та інші будівлі Московського патріархату. Власником кожного об'єкта церковної нерухомості, як правило, є інші юридичні особи.

Тобто власником Почаївської лаври є релігійна організація "Почаївська Свято-Успенська Лавра" - юридична особа, керівником якої є митрополит Володимир. Тобто об'єкти нерухомості Почаївської лаври знаходяться у приватній власності, що підтверджується даними Державного реєстра речових прав на нерухоме майно. Зокрема, йдеться про будівлю Храму Преображення Господнього загальною площею 4 445 квадратних метрів.

"Приватизація" Почаївської лаври розпочалася за прем'єрства Віктора Януковича, коли у липні 2003 року він підписав розпорядження Кабінету міністрів про виключення зі складу Кременецько-Почаївського державного заповідника споруд Почаївської Свято-Успенської лаври. Йшлось про Успенський собор, Троїцький собор, монастирські келії, архієрейський будинок, дзвіниці та надбрамний корпус.

Тож для скасування тодішнього розпорядження Кабміну та ухвалення нового, яким би ці будівлі Почаївської лаври, приміром, передавались уже єдиній Українській православній церкві, потрібна не тільки політична воля, а й серйозні правові підстави.

Дивіться: Чим живе Почаївська лавра за крок до Томоса й автокефалії

Нагадаємо, Усика назвали найкращим боксером 2018 року. Як повідомляв "Знай.ua", фото з українцями потрапили до топ-100 року. Також "Знай.ua" писав, Всесвітня боксерська асоціація (WBA) зобов'язала абсолютного чемпіона світу у важкій вазі Олександра Усика (16-0, 12 КО) до 10 березня 2019 року провести бій проти претендента на пояс WBA, росіянина Дениса Лебедєва (32-2, 23 KO).