НБУ порівняв доходи українців протягом останніх п'яти років - від 2013-го до 2018 років.

НБУ
НБУ

Про йдеться у повідомленні головного банку країни з посиланням на "Звіт про фінансову стабільність".

У повідомленні йдеться, що у першому півріччі 2018 року реальний наявний дохід населення становив 82% від рівня 2013 року.

Гривня
Гривня

Популярні новини зараз
Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку" Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати
Показати ще

Фінансисти підкреслюють, що у 2018 році фінансовий стан домогосподарств продовжував поліпшуватися. У І півріччі 2018 року реальний наявний дохід населення зріс на 9,8% р/р, але поки становить 82% від рівня 2013 року.

Зростання реального наявного доходу прискорилося завдяки перегляду заробітних плат, соціальних виплат, збільшенню заробітків трудових мігрантів та уповільненню інфляції.

Зарплата
Зарплата

Основний рушій зростання – заробітна плата. Вона збільшилася на 26%. Мінімальна ЗП зросла на 16%, тож цього року її вплив на динаміку середньої зарплати незначний.

Однак усе ще високий рівень інфляції призвів до того, що реальний наявний дохід частини населення з низькими зарплатами виріс помірно.

Обсяг зарплати, отриманої українцями за кордоном, збільшився на 43% р/р. Проте у 2018 році темпи приросту кількості трудових мігрантів з України вповільнюються, зокрема через насичення ринку Польщі.

Заробітчани
Заробітчани

"Тенденція зростання реального наявного доходу збережеться й надалі. За дев’ять місяців реальна зарплата збільшилася на 13% р/р, зокрема у ІІІ кварталі – майже на 15% р/р, тож за повний рік темп її приросту, ймовірно, становитиме близько 13%", - резюмують економісти.

На думку фахівців НБУ, у 2019 році можливе уповільнення реальних доходів населення через нижчі темпи зростання ВВП та жорсткішу фіскальну політику, що обмежуватиме зростання зарплат у бюджетній сфері.

"Платоспроможність домогосподарств підвищилася, а відносне боргове навантаження на них знизилося", - резюмують у НБУ.

Нагадаємо, з 1 грудня 2018 року в Україні підвищився рівень мінімальної пенсії – до 1497 гривень, що на 62 гривні більше минулого мінімуму.

Раніше Знай.uа писав про те, що глава Пенсійного фонду України Євген Капінус зробив важливу заяву про пенсійні виплати.

Також Знай.uа повідомляв, що зростання мінімальної заробітної плати на 12,1% повинно спровокувати зростання курсу долара.