У вівторок, 26 листопада, Національний банк України попросив всі банки наповнити банкомати наличными, щоб задовольнити можливе збільшення попиту населення на готівку в зв'язку з введенням військового стану в країні.

Про це повідомив один з учасників позачергової зустрічі в НБУ правління центробанку з керівниками 40 найбільших банків країни, передає "Хвиля".

"НБУ попросив банки вжити заходів для безперебійного наповнення готівкою банкоматів і пообіцяв у разі необхідності підтримати банки рефінансуванням", — пояснило джерело.

Раніше повідомлялося, що в 2019 році в Україні іноземна валюта стане більш доступною, але менш контрольованою, адже 7 лютого в силу вступить закон "Про валюту і валютні операції".

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Для пенсіонерів буде більше грошей у квітні Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Так, згідно з новим законом, небанківські фінансові установи зможуть торгувати іноземною валютою. Ліцензії зможуть отримати кредитні спілки, ломбарди, поштові оператори та недержавні пенсійні фонди.

Крім того, українці зможуть отримувати валюту у звичайних касах банку в разі зняття грошей зі свого рахунку або валютного переказу. Також за новими правилами банки зобов'яжуть приймати і змінювати пошкоджені купюри.

Нагадаємо, що фінансові експерти стурбовані ситуацією, яка останнім часом склалася на валютному ринку України, адже обмінники та банки масово заполонили фальшиві гроші. Найчастіше аферисти підробляють гривні великих номіналів — 200 і 500 купюри.

Як повідомляв портал Знай.иа українці бояться негативних наслідків військового положення. Невизначеність призвела до того, що люди масово скуповують на ринку американську валюту, створюючи збільшення курсу і, як наслідок, обвал гривні.

Також портал Знай.иа писав, що у 2018 році кількість вилучених з обігу підроблених гривневих банкнот зменшилася майже на третину, а в грошовому вираженні підробок стало на 48% менше. Якщо порівняти показники з минулим 2017 роком, то на 1 млн шт. справжніх гривневих банкнот припадало близько 3,6 шт. підроблених.