Предстоятель Об’єднаної православної церкви України Епіфаній отримав відкритого листа від очільника Української греко-католицької церкви Блаженнішого Святослава. Звернення оприлюднили на офіційному ресурсі УГКЦ.

"Особисто та від імені Синоду єпископів Української Греко-католицької церкви сердечно вітаю Вас з нагоди завершення Об’єднавчого собору, плодом якого стало обрання Вас на Предстоятеля Православної церкви України", - йдеться у повідомленні.

Блаженніший Святослава нагадав, що українські і Греко-католицька, і Православна церква – є "церквами Володимирового хрещення, які були зроджені в купелі дніпровських вод".

Популярні новини зараз
Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо
Показати ще

"Ми живемо однією літургійною спадщиною … Хоч ще сьогодні ми не перебуваємо в повному євхаристійному сопричасті, однак покликані спільно долати перешкоди, які стоять на шляху до єдності. Цю історичну місію та фундамент майбутнього патріархату об’єднаної Київської церкви заклали ще славні церковні мужі Петро Могила та Йосиф Велямин Рутський", - написав очільник УГКЦ, додавши, що від імені Української греко-католицької церкви простягає руку Епіфанію та усім православним братам, й пропонує почати разом шлях до єдності.

Як відомо, Об'єднавчий собор обрав предстоятелем майбутньої автокефальної помісної православної церкви в Україні 39-річного митрополита Переяславського і Білоцерківського Епіфанія (Сергія Думенка), який є намісником предстоятеля УПЦ КП Філарета.

Хоча висувались й інші версії його обрання: мовляв, молодий Епіфаній був досить нейтральною фігурою для головних груп впливу у церкві. У 31 рік (в 2010 році) Епіфаній став єпископом Переяслав-Хмельницьким і Бориспільським, а також ректором Київської богословської академії, а вже в січні 2012 року Філарет возвів його у сан архієпископа.

Того ж року він став доктором богословських наук та очолив синодальне управління у справах духовної освіти УПЦ КП. 28 червня 2013 року - за півроку до Євромайдану - Епіфанія обрали намісником та місцеблюстителем патріарха Філарета на випадок його смерті чи хвороби.

Дивіться: Хто такий Епіфаній, митрополит Київський та всієї України

Нагадаємо, Епіфаній обговорив з Помпео українську церкву.Як повідомляв "Знай.ua", колишній митрополит УПЦ МП розповів всю правду про хабарі, політиків і боротьбу за храми. Також "Знай.ua" писав, Папа Римський визнав нову незалежну українську церкву.