Ватикан фактично визнав нову Православну українську церкву. Повідомлення було опубліковано на інфо-сторінці Римсько-католицької церкви від імені їх керівників. Головою обрано митрополита Епіфанія.

Інформацію підтвердив у Facebook і керівник прес-центру колишньої УПЦ КП Євстратій Зоря.

"Фактично це знак того, що згідно з порядком екуменічного діалогу з Православними Церквами в силу канонічного визнання Вселенським Патріархом Варфоломієм Української Церкви та її Митрополита — ця Церква набуває для Ватикану суб'єктності", - написав він.

Як повідомляє офіційний ресурс Ватикану, 39-річний Епіфаній Думенко був обраний головою нової Української Автокефальної Церкви на спеціальному Об'єднавчому Соборі в Києві.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин
Показати ще

Євстратій Зоря зазначає, що дане рішення Римсько-католицької церкви – це сигнал для всіх церков, які ще мають сумніви щодо помісної церкви в Україні.

Так, нова церква вже канонічно визнана Вселенським патріархатом і носить назву «Православна церква України», а предстоятель має офіційний титул митрополита Київського. Для отримання Томосу з рук Вселенського патріарха Новообраний Епіфаній відправиться 6 січня в Стамбул.

Що відомо про нового митрополита? Єпіфаній Думенко випускник Київської духовної академії УПЦ КП. Член Національної спілки журналістів України, викладач Київської православної богословной академії УПЦ КП. Був секретарем предстоятеля УПЦ КП Філарета. З 2012 року возведений у сан архієпископа, а в наступному році вже став митрополитом Переяслав-Хмельницького та Білоцерківського.

13 грудня 2018 року на Архієрейському соборі УПЦ КП більшістю голосів обраний митрополитом Київської нової церкви. Напередодні собору УПЦ Московського патріархату прийняла рішення скасувати свою участь, але кілька ієрархів все ж були на події.

Нагадаємо, що Епіфаній розставив всі крапки над "і" з приводу перенесення Різдва.

Як повідомляв "Знай.иа" Епіфаній зізнався, що зроблять з храмами УПЦ МП.

"Знай.иа" писав про те, що думають жителі Донбаса про Православної церкви України.