День святого Томаса в Нідерландах

Це останній день у школах перед канікулами на Різдво. Тому у школі є традиція, всі учні намагаються якомога раніше прийти на заняття. Кожен, хто прийшов, пише своє ім'я на дошці. А хто виявиться останнім. Того будуть називати сонним Томасом. Щоб знав, що соромно спати в такий день. Вчителі теж намагаються не спізнюватися, щоб самим не стати сонним Томасом.

Карачун (Корочун) — день зимового сонцестояння

Це язичницьке свято, а назва – друге ім'я Чорнобога. Його спеціально відмічають у найбільш холодний і короткий зимовий день. За народним повір'ям, вважається, що сьогодні панує бог смерті і підземного світу, Карачун, які повеливає морозами. Саме йому приписували силу вкорочувати світлий день. Його слуги обертаються буревіями і вовками-хуртовинами. Якщо ведмідь вирішить повернутися на інший бік поки спить, значить зими залишилася рівно половина. Навіть була приказка: «На Сонцеворіт ведмідь у барлозі повертається з одного боку на інший».

Карачун навіть як зазвичай слово, означав погибель, «прийшов йому карачун», а пізніше став асоціюватися з морозом. Хоча Мороз – більш привабливий образ, який просто наказує зимовим холодам.

Популярні новини зараз
Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Свято пророка Заратустри

Також в день зимового сонцестояння відзначають день пророка Заратустри, який вперше проповідував монотеїзм. Він вчив, що є тільки один Бог – Ахура Мазда. Саме йому все людство повинно молитися і висловлювати подяку. За звичаями зороастризму в цей день прийнято пекти житні коржі з папірцями ворожіннями, які називаються гати. Також в честь Заратустри співають гімни і запалюють 17 вогнів (стільки у нього було учнів).

Православні свята:

  • Преподобного Кирила Челмогорського.
  • Преподобного Патапія.
  • Різдвяний піст.

Анфіса Рукодільниця

У цей день вшановують святу Анфісу Римську, яка постраждала за християнську віру в 5 столітті. У цей день на Русі всі дівчата повинні були займатися рукоділлям. Вони в'язали, вишивали, шили, ткали і пряли. Ідеально було проводити день на самоті. Але якщо не вийшло усамітнитися, то потрібно було провести спеціальний обряд від псування.

Іменини

Анфіса, Вікторія Кирило, Сергій

Раніше Знай.ua писав про те, що тепер відомо, скільки українці будуть відпочивати під час зимових свят. Прогнози радують, але деякі дні все ж доведеться відпрацювати.

Нагадуємо, порча і пристріт можуть підстерігати будь-яку людину. Наявність негативного впливу можна визначити в домашніх умовах.

Раніше Знай.ua повідомляв, що відомий дизайнер Анастасія Декомба розповіла українцям, в чому найкраще зустрічати рік Жовтої Земляної Свині