Повір'я і традиції

В цей день всі дівчата повинні були займатися тільки рукоділлям. Але на відміну від інших днів, не всі разом, а в повній самоті, щоб ніхто не наврочив. Якщо це не вдавалося з якихось причин, то потрібно було зав'язати навколо зап'ястя нитку-шовчинку, щоб не причепилися позіхання і гикавка, а також щоб не вколотися голкою.

Орнамент вишивки завжди вважався головним оберегом. Також оберігали і прикраси для жінок. Чоловіка вважали набагато сильнішим, в тому числі і проти нечисті, тому у них навіть на сорочках менше вишивки. Щоб нечисть не змогла пробитися до людського тіла, слід було отвори покривати вишивкою: рукава, воріт і поділ. Півень і курка відганяли нечисть, рослинним орнаменти володіли магічною силою, які могли навіть зцілити хворого.

Також у вишивці часто були присутні двоголовий орел, лев, олень, кінь. А кращими кольорами були червоний і білий. Червоний не тільки красивий, але також і був символом сонячного світла і крові. А білий – невинний, святий і чистий.

Популярні новини зараз
В Україні пенсіонери отримають "подвійні", та навіть "потрійні" пенсії: у ПФУ озвучили вимоги Тепер в ухилянтів заберуть останнє: змусять платити шалені гроші Українцям виплатять матеріальну допомогу: хто отримає гроші і як оформити заявку Гроші на кону: "Ощадбанк" зробив важливе оголошення
Показати ще

Прикмети і приказки

  • Якщо в цей день стоїть морозна погода, то бути зимі м'якою, але сніжною.
  • Якщо на вулиці завиває хуртовина чи пішов снігопад, то літо буде дощовим.
  • Якщо горобці почали будувати гнізда і тягати різні гілки та сміття - через 2-3 дні вдарять морози.
  • Якщо синички та інші пташки стали шукати укриття під дахом ховатися, то незабаром буде завірюха.
  • Якщо з ранку синиці навперебій зачирікали, то ніч буде морозною.
  • Народжені 21 грудня - сильні особистості.

Раніше Знай.ua писав про те, що тепер відомо, скільки українці будуть відпочивати під час зимових свят. Прогнози радують, але деякі дні все ж доведеться відпрацювати.

Нагадуємо, порча і пристріт можуть підстерігати будь-яку людину. Наявність негативного впливу можна визначити в домашніх умовах.

Раніше Знай.ua повідомляв, що відомий дизайнер Анастасія Декомба розповіла українцям, в чому найкраще зустрічати рік Жовтої Земляної Свині