Напередодні новорічно-різдвяних свят долар подешевшав офіційним курсом, на міжбанку і на готівковому ринку. На 22 грудня Нацбанк встановив курс валюти США на рівні 27,43 грн, таким чином, за тиждень, з 17 грудня, гривня зміцнилася на 48 копійок. У останніх числах грудня аналітики традиційно підсумовують фінансовий рік і роблять прогнози на майбутнє, а також порівнюють, якою валюті вигідно робити заощадження.

"В 2018 році валютний ринок України демонстрував відносну стабільність", - розповівстарший аналітик «Альпарі» Вадим Иосуб.

Курс долара до гривні з початку року (в січні - 28,01 грн) до другій половині грудня (зараз 27,55 грн) навіть незначно знизився. Завдяки цьому скромному зростання гривня має всі шанси підсумками року стати найбільш міцною по відношенню до долару валютою в світі.

Основний підсумок року, що минає, для України 18 грудня виконавча рада МВФ схвалила угоду на суму 3,9 млрд. доларів, з яких 1,3 млрд. повинні бути сплачені негайно. Має значення не тільки сума кредиту. Схвалення МВФ дозволить Україні отримати інші запозичення від Євросоюзу, Світового банку, а також гарантії США під ринкові позики, так і дешевше розміщувати єврооблігації. Отримання багатостраждального кредиту в середньостроковій перспективі призведе, ймовірно, до зростання рейтингів країни. Для схвалення цієї угоди Україні довелося вжити цілий ряд кроків: це і своєчасне прийняття збалансованого бюджету на наступний рік, і збільшення тарифів на житлово-комунальні послуги для населення, і прийняття антикорупційного законодавства.

На ціну гривні, безперечно, вплинула і загальна ситуація з економікою в Україні. Слід зазначити, що 2018 рік був роком зростання вітчизняної економіки. Так, ВВП у другому кварталі (дані завжди публікуються з істотною затримкою) показав зростання на 3,8% порівняно з аналогічним періодом 2017 року. Інфляція, хоч і залишається високою, в листопаді знизилася до 10% порівняно з 14,1% нинішньому січні. З третього кварталу минулого року стійко зменшується валовий зовнішній борг.

Популярні новини зараз
ПриватБанк скасував плату за важливу послугу: до кінця року не візьмуть жодної копійки Гороскоп на тиждень 6-12 травня для всіх знаків Зодіаку: труднощі Близнюків, союзники Скорпіона та успіхи Риб Українським родинам виплатять 10800 грн: як подати заявку Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись
Показати ще

Якщо говорити про те, яким буде курс долара в 2019 році, то висока ймовірність, що до кінця наступного року валюта США ж може подорожчати до 30 грн. за долар, євро у цьому випадку буде коштувати 33 грн.

Нагадаємо, що Національний банк України визначив порядок роботи банківської системи та регламент роботи системи електронних платежів (СЕП) у період новорічних та різдвяних свят.

Як повідомляв портал Знай.uа, курс валют на 24 грудня: долар приємно здивує.

Також портал Знай.uа писав, що банки країни закінчать 2018 рік з прибутком. Причинами цього є значне зростання як відсоткових, так і комісійних доходів банків, адже банки заробляють на валютних комісіях.