День апостола і євангеліста Іоанна

Апостола Іоанна вважають автором Євангелія і Одкровення. Його батьками були Соломія і Зеведей. Соломія була дочкою святого обручника Йосифа. Апостола Іоанна Христос закликав в учні на Генісаретському озері, Іоанн залишив свого батька в човні і пішов за Спасителем разом з братом Яковом. Іоанн був добрим і невинно чистим, тому Господь дуже любив його, а сам Іоанн не розлучався зі Спасителем. На Хресті Ісус доручив Іванові подбати про Богоматір.

В його Одкровенні описуються чотири тварини поруч з троном Бога на небесах, які постійно вихваляють його і схожі на орла, бика, лева і ще одного з обличчям людини. Тому кожен Євангеліст отримав свій символ, символом Іоанна був орел.

Свята в інших країнах:

  • У Росії відзначають День рятувальника, який затвердили Указом Президента в 1995 році. А в цей же день у 1990 році був утворений Російський корпус рятувальників.
  • У Киргизстані відзначають День працівника паспортно-візової служби. Свято професійне і з'явилося на честь річниці створення паспортної системи в СРСР в 1932 році. Зараз ця служба називається Департамент паспортно-візового контролю МВС.
  • Також це День конституції КНДР, свято заснували в честь річниці прийняття конституції у 1972 році, до цього була конституція 1948 року.

Православні свята:

  • Священномученика Миколая Ковальова.
  • Мучеників Фірса, Левкія, Каллініка.
  • Різдвяний піст.

Філімонов день

Православна церква в цей день вшановує пам'ять святих мучеників Філимона, Аполонія, Аріана і Феотіха, які жили в Єгипті і постраждали за віру при імператорі Діоклетіані на рубежі 2 і 3 століть. Це були дуже темні дні з коротким світловим днем, тому предки вірили, що поки темрява не піде з землі, з нею ходитиме нечисть. А в цей день єхидни, потвори і нетопирі підбираються ближче до хат і турбують недбайливих господарів, але не чіпають тих, у кого порядок і чистота в будинку.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Іменини

Іларіон, Миколай, Філімон

Раніше Знай.ua писав про те, що тепер відомо, скільки українці будуть відпочивати під час зимових свят. Прогнози радують, але деякі дні все ж доведеться відпрацювати.

Нагадуємо, порча і пристріт можуть підстерігати будь-яку людину. Наявність негативного впливу можна визначити в домашніх умовах.

Раніше Знай.ua повідомляв, що відомий дизайнер Анастасія Декомба розповіла українцям, в чому найкраще зустрічати рік Жовтої Земляної Свині