У неділю, 30 грудня, за народним календарем відзначається світле свято Данилів день (за старим стилем – 17 грудня). В церковному календарі це дата вшанування пам'яті пророка Даниїла і трьох святих отроків – Ананія, Азарія і Мисаїла.

За 600 років до народження Христового Єрусалим був завойований царем вавилонським, храм, споруджений Соломоном, було зруйновано, а безліч народу ізраїльського відведено в полон.

Серед бранців перебували знатні юнаки Даниїл, Ананія, Азарія і Мисаїл. Цар Вавилону Навуходоносор розпорядився навчити їх халдейської премудрості, виховати в розкоші, при своєму дворі. Але вони, зберігаючи заповіді своєї віри, відмовлялися від надмірностей і вели строгий спосіб життя. За це Бог обдарував їх мудрістю, а святого Даниїла — даром прозорливості і тлумаченням будь-яких снів.

Незабаром цар Навуходоносор наказав спорудити своє зображення — величезну статую, якій належало віддавати божеські почесті. За відмову зробити це три отрока — Ананія, Азарія і Мисаїл — були вкинені в палаючу піч. Ангел Господній, з'явившись, охолодив полум'я, і отроки залишилися неушкодженими.

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Цар, побачивши це, наказав їм вийти і звернувся до Бога істинного. При царі Валтасарі святий Даниїло витлумачив на стіні палацу під час бенкету таємничий напис «Мене, Текел, Перес», який описував неминуче падіння Вавилонського царства.

«От і значення слів: мене — обчислив Бог царство твоє і поклав кінець йому; Текел — ти зважений на вагах і знайдений дуже легким; Перес — поділене царство твоє, і дане Мідянам і Персам» (Книга пророка Даниїла 5:26-28).

За жорстокого перського царя Дарія пророк Даниїл, за порадами своїх ворогів, був кинутий у рів із голодними левами, але вони не зачепили його, і він залишився неушкодженим.

Сам же Даниїло і його друзі Ананія, Азарія і Мисаїл дожили до глибокої старості і померли в полоні. Існує й інша версія, в якій, за свідченням святителя Кирила Олександрійського святі Ананія, Азарія і Мисаїл були обезголовлені за наказом персидського царя Камбіза.