Щорічно напередодні Нового року, 31 грудня, відзначається Модестів день (за старим стилем – 18 грудня). Для православних вірян це дата вшанування пам'яті святителя Модеста, архієпископа Єрусалимського.

Модестів день 31 грудня: головні заборони свята

Наші предки вважали святого Модеста покровителем худоби, тому йому молилися про захист від хижих звірів. В цей день чоловіки влаштовували братчини — спільні застілля, на які неодмінно подавали м'ясні страви. Так святого дякували за турботу про стадо. При цьому на Модеста жінкам категорично заборонялося грати в карти. Говорили, що інакше влітку курки клюватимуть огірки.

У цей день можна було передбачити майбутнє на рік вперед. Для цього лягали на тік, де молотили хліб, і слухали: якщо під тим, хто ворожить застукає — на нього чекає смерть, якщо задзвенить — весілля, а якщо почується молотьба — буде багатим.

В ніч з Данила на Модеста всім селом за звичаєм розпалювали багаття. Коли вогонь сильно розгорався, люди в нього кидали трьох снігових ляльок. Деякі вірили, якщо полум'я скоро погасне, то Святки будуть багаті ясними днями. Якщо ж вогнище тліло довго — слід було чекати на бурани і довгі морози. Ще в багаття підкидали виметене з хати сміття. Вважалося, що такий обряд допоможе очистити будинок від усього поганого, що було в році.

Популярні новини зараз
РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Крім того, це був день розгульний для нечистої сили. Якщо в інші дні вона пустувала тільки вночі, то 31 грудня гуляє протягом усього дня. Тому не рекомендується залишати на столі неприкрите молоко або ножі.

Молоко, на думку селян, було ритуальним напоєм, пов'язаним із такими поняттями, як материнство і братерство. Туди ні в якому разі не повинні були забратися злі духи. А ножі люди прибирали, тому що нечисть з ними любила грати і могла кого-небудь з мешканців поранити.

Також селяни визначали, який з 12-ти місяців у прийдешньому році буде найбільш дощовим. Увечері у 12 маленьких коробочок насипають сіль і на кожній пишуть назву місяця. В якій з них сіль стане мокрою вранці, в тому місяці, значить, буде найбільше опадів.